"KINA JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH SPOLJNOPOLITIČKIH PARTNERA SRBIJE": Ivica Dačić u poseti NR Kini!

Autor:

Vesti

08.09.2024

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta od velikog značaja za bilateralne odnose dve zemlje.

"KINA JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH SPOLJNOPOLITIČKIH PARTNERA SRBIJE": Ivica Dačić u poseti NR Kini!

Foto: Tanjug/Vladimir Pori

Dačić: Kina jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić započeo je danas višednevnu posetu Kini, sastankom sa državnim savetnikom i ministrom za javnu bezbednost Narodne Republike Kine Vang Sjaohongom u Pekingu.

Ministar Ivica Dačić je istakao da je Kina jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Srbije.

„Moja poseta kolegi ministru javne bezbednosti Kine je od velikog značaja kako za Srbiju, tako i za Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. 

Danas sam sa ministrom Vang Sjaohongom razgovarao o našim međusobnim odnosima", rekao je Dačić. 

On je ministru Sjaohongu preneo pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i podvukao tesne veze dve zemlje.

„Naše prijateljstvo se temelji na strateškom dogovoru predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića. Naš zadatak je da kao dva ministarstva sarađujemo u različitim segmentima, bilo da je reč o nacionalnoj bezbednosti, osiguravanju određenih projekata u obe zemlje, bilo da je reč o pitanjima transnacionalnog kriminala, odnosno borbe protiv ilegalnih migracija. U tom pogledu ćemo nastaviti sa našim aktivnostima", rekao je Dačić uz zahvalnost za topao doček i izvanredan prijem.

On je naveo da nakon sastanka sa ministrom Sjaohongom, specijalnim vozom putuje do Lianjunganga, gde se održava Globalni forum o saradnji u oblasti javne bezbednosti.

Na toj konferenciji učestvovaće veliki broj ministara unutrašnjih poslova, između ostalih i predsednik Interpola.

Dačić je najavio da će se truditi da ima što više bilateralnih sastanaka.

„Nakon toga idem u Guangdžou, gde će biti održana zajednička vežba specijalnih jedinica. Sa naše strane učestvovaće pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Takođe, posetićemo i mešovite patrole", najavio je ministar. 

Dačić je kazao da će potom otputovati u Šendžen gde će razgovarati sa partnerima sa kojima Srbija sarađuje na planu informacionih tehnologija.

„Na kraju našeg boravka u Kini posetićemo Hong Kong, što je možda i prva poseta tom gradu u našoj istoriji", podvukao je ministar Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading