U SRBIJI USIJANI TERMOMETRI, MRAK PADA, ALI NE I TEMPERATURE! U ovom gradu je u hladu 39 stepeni, a sama u ova dva mesta je koliko-toliko prijatno na otvorenom!

Autor:

Vesti

16.08.2024

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrelo će biti i narednih dana, uz temperature iznad 35°C, a lokalno u dolini Velike Morave, na jugoistoku Srbije i u Podrinju oko 40°C.

U SRBIJI USIJANI TERMOMETRI, MRAK PADA, ALI NE I TEMPERATURE! U ovom gradu je u hladu 39 stepeni, a sama u ova dva mesta je koliko-toliko prijatno na otvorenom!

Foto: Shutterstock

Srbija je na udaru toplotnog talasa, a trenutne temperature u 18 sati u većem delu Srbije dostižu 36-39°C. Najveće temperature izmerene su u Negotinu, gde je bilo 39 stepeni, a onda u Kruševcu, Negotinu, Novom Sadu, Somboru gde je izmereno 38. Temperatura ispod 30 stepeni izmerena je jedino na Kopaoniku gde je bilo 23 stepena, i Sjenici 27.

Vrelo će biti i narednih dana, uz temperature iznad 35°C, a lokalno u dolini Velike Morave, na jugoistoku Srbije i u Podrinju oko 40°C. Republički hidrometeorološki zavod za sutra je popalio crveni meteoalarm za Bačku, Banat, Pomoravlje, Istočnu i Jugoistočnu Srbiju.

U ostalim delovima zemlje upaljen je narandžasti meteoalarm, u oba slučaja zbog visokih temperatura.

Prema prognozi RHMZ, do kraja sedmice biće veoma toplo.

- Do kraja sedmice veoma toplo sa maksimalnom temperaturom danas (16.08.) i sutra (17.08.) od 37 do 41 °S, a u nedelјu (18.08.) od 33 do 38 °S. U većini mesta će biti pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se i kratkotrajni plјuskovi sa grmlјavinom, koji će biti češći drugog dana vikenda.


- Od početka naredne sedmice promenlјivo i još nestabilnije uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i pojavu plјuskova i grmlјavina, koji će lokalno biti izraženiji (iznad 20 mm za kratko vreme) uz grad i pojačan vetar. Maksimalna temperatura u manjem padu, ali će biti sparno i dalјe toplo - kretaće se u intervalu od 29 °S na severu i zapadu do 36 °S na jugu i istoku - kaže se u najavi RHMZ..

Meteorolog amater Marko Čubrilo prognozira pad temperatura od sredine naredne nedelje, sa maksimalnim temperaturama koje će se kretati od +26 do +40 stepeni Celzijusa. Nakon toga, očekuje se još veći pad temperature, sve do 25. avgusta.

- Narednih dana pretežno sunčano i veoma toplo. Od srede će se atmosfera malo destablizovati te će nad planinskim delovima regiona i na krajnjem severozapadu biti moguća pojava lokalnih grmljavinskih pljuskova ili izolovanih nepogda, ali će se nad većim delom regiona zadraži suvo. Ostaće se veoma toplo vreme uz maksimume od +32 do +40 stepeni Celzijusa, dok će noćni minimumi biti u intrevalu od +16 do +26 stepeni Celzijusa. Vetar će osim u zoni pljuskova biti vrlo slab - objavio je meteorolog amater Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading