STIŽE NOVI TOPLI TALAS! Predah od prijatne temperature se završio! Za vikend nas čeka PAKAO!

Autor:

Vesti

26.07.2024

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za toplotni talas je potrebno da temperatura bude znatno iznad proseka tokom pet uzastopnih dana

STIŽE NOVI TOPLI TALAS! Predah od prijatne temperature se završio! Za vikend nas čeka PAKAO!

Foto: shutterstock

Nakon nedavne vrućine koja je zahvatila Srbiju mnogi građani su se obradovali kratkom osveženju. Međutim, prema rečima prof. dr Jugoslava Nikolića, direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), visoka temperatura će se vratiti već u nedelju i ponedeljak, te se očekuje novi toplotni talas.

Prognoza za naredne dane

Maksimalna temperatura će biti različita u narednim danima, s očekivanim vrednostima od 30 do 34 stepena u subotu, od 33 do 37 stepeni u nedelju i od 30 do 35 stepeni u ponedeljak. U utorak i sredu temperatura će se kretati od 30 do 34 stepena. U nedelju će biti na snazi narandžasti meteoalarm za celu zemlju, dok će u ponedeljak taj alarm važiti još samo za jug i istok Srbije.

- Usled visoke temperature, u nedelju (28. 7) u celoj zemlji, a u ponedeljak (29. 7) još na jugu i istoku Srbije biće na snazi narandžasti meteoalarm. Periferija oslabljene frontalne zone iz srednje Evrope zatim će usloviti manji pad temperature, pa će poslednja dva dana u mesecu temperaturne vrednosti biti u domenu nižeg stepena upozorenja, odnosno žutog meteoalarma - rekao je Nikolić za Kurir.

Toplotni talas i meteoalarm

Prof. dr Nikolić ističe da su temperature koje se očekuju, iako visoke, ipak ispod kriterijuma za definiciju toplotnog talasa. Naime, za toplotni talas je potrebno da temperatura bude znatno iznad proseka tokom pet uzastopnih dana, a trenutne vrednosti ne ispunjavaju taj uslov. Ipak, upozorava da će toplo vreme trajati i početkom avgusta, uz mogućnost lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

- Sveukupno gledajući, ove temperaturne vrednosti ne zadovoljavaju osnovne klimatološke kriterijume iz definicije toplotnog talasa, po kojima je potrebno da bar tokom pet dana u nizu temperatura bude znatno iznad proseka u odnosu na referetni period od 1991. do 2020. Prema tome, nema ni aktuelnog upozorenja na pojavu toplotnog talasa u Srbiji - kaže on.

Prognoza za avgust

Prema mesečnoj prognozi, veći deo avgusta će biti vrlo topao sa pozitivnim odstupanjem temperature od bar +2 stepena u odnosu na normalu. Ovo znači da se očekuje srednja maksimalna temperatura od 31 do 33 stepena i od 15 do 24 tropska dana u nižim predelima. Međutim, istovremeno će biti i deficit padavina, što dodatno može uticati na već visoku temperaturu.

(Republika/Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading