AVGUST ĆE OBARATI SVE REKORDE! Spremite se za pakao, RHMZ najavio MONSTRUOZNE VRUĆINE i STRAHOVITE SUŠE

Autor:

Vesti

20.07.2024

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolazi nam najtopliji mesec ove godine!

AVGUST ĆE OBARATI SVE REKORDE! Spremite se za pakao, RHMZ najavio MONSTRUOZNE VRUĆINE i STRAHOVITE SUŠE

Foto: Ilustracija: Shutterstock, republika

Vreli tropski talas koji je zahvatio Srbiju u julu obeležiće i sledeći mesecavgust, a prema sezonskoj vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pred nama je još jedan topao i suvlji letnji period, gde se može nastaviti trend temperatura iznad 40 stepeni Celzijusa.

U odnosu na juli, za koji je najavljena srednja maksimalna temperatura vazduha iznad višegodišnjeg proseka za 1 do 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, temperatura vazduha će u avgustu biti viša i do 2,5 stepena od prosečne temperature, a istovremeno se očekuje deficit padavina.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 1,5 do 2,5 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19,8 stepeni Celzijusa – navode u RHMZ.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za 1,5 do 2,5 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32,1 stepen Celzijusa.

Količina padavina u avgustu biće ispod višegodišnjeg proseka

- Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm – objavljeno je u sezonskoj vremenskoj prognozi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

suša

Kao i tokom jula, za koji je Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ rekao da će imati manjak padavina, procena meteorologa je da će avgust, čak i septembar, u celoj Srbiji biti suvlji od višegodišnjeg proseka.

Vremenska prognoza za kraj jula i početak avgusta

Početak prve sedmice u avgustu donosi odstupanje srednje sedmodnevne minimalne i maksimalne temperature vazduha u Timočkoj Krajini iznad višegodišnjeg proseka. Od 29. jula do 4. avgusta minimalna temperatura u nižim predelima Srbije biće od 16 do 21 stepen, dok će na nadmorskim visinama od 1.000 do 1.600 metara biće od 9 do 16 stepeni Celzijusa.

Maksimalna dnevna temperatura će biti od 29 do 34 stepeni, a na jugu Srbije do 36 stepeni Celzijusa. Na višim planinama, između 1.000 i 1.600 metara nadmorske visine maksimum će biti od 18 do 28 stepeni Celzijusa.

U istom periodu, odstupanje sedmodnevne količine padavina u Vojvodini i Mačvi biće ispod višegodišnjeg proseka, dok će u većem delu Srbije biti u granicama proseka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading