NEBO JUTROS UPLAŠILO GRAĐANE! "Delovalo je kao da smo u pustinji" - Meteorolog Ristić objasnio šta nam preti! (FOTO)

Autor:

Vesti

14.08.2024

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve reči - crveni meteoalarm!

NEBO JUTROS UPLAŠILO GRAĐANE! "Delovalo je kao da smo u pustinji" - Meteorolog Ristić objasnio šta nam preti! (FOTO)

Foto: Instagram/Printscreen/_rina.rs

Nebo nad Beogradom jutros je delovalo kao da smo se probudili usred pustinje. Iako je u pojedinim delovima grada padala kiša, a sevale su i munje, nije izgledalo kao nebo tokom nevremena. Više boja prelivalo se iznad nas, a sve je delovalo prilično "zagušeno".

Prva pomisao svima bi bila da je u pitanju saharski pesak. Ipak, meteorolog Ivan Ristić otkriva da je po sredi nešto sasvim drugo.

Kako objašnjava za "Blic", ovog jutra iznad Beograda nije bilo ni trunke peska iz Sahare.

"Ovakvo nebo možemo videti kada imamo puno vlage. Iako možda vlažnost vazduha danas nije ogromna, u Srbiji imamo mnogo reka koje isparavaju i onda se ta para podiže. Takođe, bilo je mnogo oblačno ovog jutra, imali smo i kišu i grmljavinu. Kombinacija svega toga dovela je do ovog prizora koji smo imali jutros", pojašnjava on.

Republika

Foto: RHMZ/printscreen

 

 

Ristić kaže da se ta izmaglica najbolje vidi iz aviona na području Balkana, a pogotovo Srbije.

Saharski pesak tek treba da stigne

Ipak, on dodaje da je moguće da nam uskoro stigne i pesak iz Sahare.

"U nedelju na ponedeljak očekuje nas blago zahlađenje, moguća je i kiša, a velika je šansa da će nam ona doneti saharski pesak", kaže Ristić.

Prognoza za danas

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, posle podne u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije, kao i ponegde u Vojvodini, moguć je lokalni razvoj oblačnosti i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ)

Duvaće slab i umeren vetar, na jugu Banata i u Podunavlju i jak, istočni i jugoistočni, dok će se temperatura kretati od 17 do 41 stepen.

U Beogradu će danas biti veoma toplo i sunčano vreme, sa slabim i umerenim vetrom i najvišom dnevnom temperaturom oko 39 stepeni.

Na teritoriji cele Srbije na snazi je crveni meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura, a na linku koji sledi pogledajte kada će konačno da prođu ove vrućine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading