IZMERENO VIŠE OD 40 STEPENI! Ekstremne vrućine u Srbiji, dva grada se tope

Autor:

Vesti

13.08.2024

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma toplo vreme zadržaće se do kraja nedelje.

IZMERENO VIŠE OD 40 STEPENI! Ekstremne vrućine u Srbiji, dva grada se tope

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Danas je u Srbiji izuzetno sunčano i veoma toplo, sa temperaturama koje dostižu ekstremne vrednosti. Najviša temperatura zabeležena je u pojedinim delovima zemlje, gde je dostigla čak 41 stepen Celzijusa. Ovakve visoke temperature nisu izolovane samo za danas – prognoze ukazuju da će se veoma toplo vreme zadržati do kraja sedmice.

U Nišu, Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu, Kruševcu i Leskovcu temperature su se kretale oko 40 stepeni, što je samo stepen niže od maksimuma zabeleženog danas. U gradovima poput Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde, Sremske Mitrovice, Valjeva, Sombora, Smederevske Palanke, Kuršumlije, Zaječara, Dimitrovgrada i Vranja izmereno je 39 stepeni. U Beogradu, na Paliću i u Požegi temperature su se kretale oko 38 stepeni, što je i dalje izuzetno visoko za ovaj deo godine.

Zbog ovih ekstremnih vremenskih uslova, Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je crveni meteoalarm za celu teritoriju Srbije, što je najviši stepen upozorenja. To znači da su u svim regionima Srbije očekivane ekstremno visoke temperature vazduha koje mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje ljudi.

RHMZ je takođe upozorio na jak toplotni talas koji će trajati tokom cele sedmice, od 12. do 18. avgusta. Tokom ovog perioda, očekuje se da će se dnevne temperature kretati između 35 i 41 stepen Celzijusa. U Beogradu se predviđa da će temperature tokom ovog perioda biti između 37 i 39 stepeni. Osim toga, Beograd i drugi delovi zemlje suočiće se sa tropskim noćima, kada minimalne temperature neće padati ispod 23 do 26 stepeni Celzijusa, što dodatno doprinosi osećaju neudobnosti i opterećenju za organizam.

Ovakvi vremenski uslovi zahtevaju poseban oprez, posebno za starije osobe, decu i one sa hroničnim bolestima. Preporučuje se izbegavanje izlaska na sunce tokom najtoplijeg dela dana, uz adekvatnu hidrataciju i zaštitu od sunca.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading