RHMZ POPALIO ALARME! STRAŠAN FENOMEN SA SEVERA AFRIKE HRLI KA SRBIJI: Izlazak napolje biće samo san...

Autor:

Vesti

09.08.2024

21:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Od Svetog Ilije, sunce sve milije..." - davno prošlo vreme...

RHMZ POPALIO ALARME! STRAŠAN FENOMEN SA SEVERA AFRIKE HRLI KA SRBIJI: Izlazak napolje biće samo san...

Foto: RHMZ/printscreen

S obzirom na to da je u toku još jedan toplotni talas, meteorološkinja iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Ksenija Vukajlović, objasnila je koliko će se ovog puta on zadržati i kako ćemo ga preživeti.

Sutra i prekosutra biće izuzetno toplo sa maksimalnom temperaturom od 32 do 35 stepeni, dok se od utorka očekuje u pojedinim delovima zemlje čak 40 stepeni!

- Pa preživećemo, narednih dana jeste postepeno toplije. Sutra i prekosutra u Srbiji nas očekuju maksimalne temperature od 32 do 35 stepeni, u Beogradu oko 33, za vikend i u ponedeljak od 32 do 37, a zatim od utorka od 35 do 40 stepeni. Tako da nam taj topli vazduh sa severa Afrike, on prvo širi svoj uticaj preko jugozapadne i zapadne Evrope, a onda se širi preko centralne Evrope i Balkanskog poluostrva, i nama naročito taj topli vazduh stiže od utorka sledeće nedelje. Što se Beograda tiče, za vikend i u ponedeljak se očekuju maksimalne temperature od 34 do 36 stepeni, a od utorka još malo toplije sa maksimalnim temperaturama oko 38 stepeni - rekla je za Vukajlović.

Posle Svetog Ilije, sunce sve milije"

S obzirom na to da narodna izreka kaže "Posle Svetog Ilije, sunce sve milije", meteorološkinja Vukajlović je objasnila za da li takvo vreme možemo očekivati u Srbiji, ili ipak neće biti baš tako.

- Kao što sada izgleda prema prognostičkom materijalu, nastavlja se taj period, topli period, tako da ćemo i u većem delu avgusta imati toplo vreme - objasnila je.

"Temperature su iznad proseka za ovaj period godine"

Na pitanje zbog čega poslednjih godina, a naročito ovog leta imamo te visoke temperature koje traju čak i po nekoliko:

"Jeste, kao što ste rekli, temperature su i iznad proseka za ovaj period godine, naročito u julu, dešavalo se u ovom prethodnom toplotnom periodu u julu, da smo probili na većini meteoroloških stanica dnevne maksimume, tako da jeste, naročito se sad dešavaju te visoke temperature jul, takođe i avgust će obeležiti veoma toplo vreme."

Vukajlović je potom objasnila kakve će biti noći u Srbiji zbog toplotnog talasa koj donosi veoma visoke temperature tokom dana, ali i da li ćemo morati da koristimo klima uređaje i u večernjm časovima.

- Pa nažalost, u većim gradovima biće, da kažemo i tih tropskih noći, kada se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, znači biće od 20°C do 22°C u većim gradovima, dok će nešto prijatnije biti na jugu i jugoistoku Srbije, gde će biti niže te temperature od 15°C do 18-19°C, znači neće biti tropskih noći u tim, da kažemo, delovima Srbije - rekla je Ksenija Vukajlović iz RHMZ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading