NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ! U narednih sat vremena OVDE će da pljušti kiša, a za VIKEND nas čeka TOTALNI OBRT!

Autor:

Vesti

08.08.2024

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upozorenje je za dva dela Srbije

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ! U narednih sat vremena OVDE će da pljušti kiša, a za VIKEND nas čeka TOTALNI OBRT!

Foto: Shutterstock, freesvg.org

U narednom satu, u nekim delovima Srema i Bačke očekuje se kratkotrajna kiša ili pljusak uz grmljavinu. Ovo je deo šireg vremenskog fenomena koji se očekuje u Srbiji. Danas je počeo toplotni talas, sa temperaturama koje će dostići 35 stepeni. Za vikend i u ponedeljak, temperature će se povećati i dostići 37 stepeni. Od narednog utorka, prognoza predviđa da temperature mogu rasti i do 40 stepeni, što će dodatno pogoršati toplinski stres u zemlji.

Kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom predviđeni su za severozapad, jugozapad i jug Srbije. U tim područjima, očekuje se da će vremenski uslovi biti promenjivi, sa mogućnošću lokalnih pljuskova. Vetar će biti slab i promenljiv, ali će popodne osveženje doneti slab do umeren severozapadni vetar.

Što se tiče temperatura, najniža temperatura danas biće u rasponu od 11 do 20 stepeni, dok će najviša temperatura biti između 32 i 35 stepeni. Zbog očekivanih visokih temperatura, na većem delu Srbije danas je na snazi žuti meteoalarm, što znači da se očekuju potencijalno opasni vremenski uslovi sa visokim temperaturama. Na teritoriji Kosova i Metohije, kao i jugoistočnog dela Srbije, na snazi je narandžasti meteoalarm, koji označava još ozbiljnije vremenske uslove sa većim rizikom od opasnosti zbog ekstremnih temperatura, navodi se na sajtu RHMZ.

Ova situacija s toplinskim talasom može imati ozbiljne posledice po zdravlje i dobrobit ljudi, posebno onih koji su osetljivi na visoke temperature, kao što su stariji ljudi, deca, i osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima. Preporučuje se da se preduzmu mere zaštite kao što su pijenje dovoljno tečnosti, izbegavanje direktne izloženosti suncu, i prilagođavanje aktivnosti kako bi se smanjio rizik od toplinskih udara i drugih srodnih zdravstvenih problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading