SISTEM UPOZORAVANJA: Kada RHMZ da znak, svim građanima će stići ova poruka!

Autor:

Vesti

09.08.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj sistem će omogućiti pravovremeno obaveštavanje o opasnim situacijama

SISTEM UPOZORAVANJA: Kada RHMZ da znak, svim građanima će stići ova poruka!

Foto: Shutterstock

Uvođenje sistema za upozoravanje javnosti o vremenskim nepogodama i nesrećama u Srbiji predstavlja važan korak ka poboljšanju bezbednosti građana. Kao što si spomenula, planira se da građani dobijaju upozorenja putem SMS poruka, a u budućnosti će se uvesti i CBS (Cell Broadcast System) koji omogućava brže i efikasnije širenje informacija.

Ovaj sistem će omogućiti pravovremeno obaveštavanje o opasnim situacijama, poput poplava ili velikih količina snega, što može značajno pomoći u prevenciji i reakciji na hitne situacije. Takođe, uvođenje CBS sistema u 2025. godini može poboljšati brzinu i domet obaveštenja, budući da ne zavisi od roaminga i omogućava slanje vibrirajućih zvučnih poruka.

- Planira se uvođenje CBS sistema u 2025. Razlika između SMS i CBS je ta što CBS može mnogo brže da dođe do velikog broja građana. On ne prepoznaje da li je neko u romingu ili ne. Hvata te aparate koji su na mreži i ima vibrirajuću zvučnu poruku i samim tim ne možete da primetite - rekla je Katarina Tomašević, v. d. pomoćnika ministra za elektronske komunikacije i poštanske usluge 

Slični sistemi već postoje u zemljama EU i dokazali su svoju korisnost u kriznim situacijama. Testiranja i zakonski akti koji se pripremaju treba da obezbede pravilnu upotrebu sistema i njegovu efikasnost.

- U Nemačkoj je uveden pre tri godine nakon katastrofalnih poplava kada je poginulo oko 180 osoba. Međutim, prva testiranja su tada ukazala da sa jedne strane oko četiri odsto stanovništva uopšte ne koristi mobilni telefon, a sa druge strane da četvrtina mobilnih telefona nije kompatibilna za primanje takvih specijalizovanih poruka - preneo je RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading