OVI GRADOVI U SRBIJI SU PRVI NA UDARU SUPERĆELIJSKIH RAZORNIH OLUJA: Evo detaljnog spiska! Budite u pripravnosti!

Autor:

Vesti

23.07.2024

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj tip oluja može trajati nekoliko sati, biti veoma intenzivan i prelaziti stotine kilometara neočekivano brzo

OVI GRADOVI U SRBIJI SU PRVI NA UDARU SUPERĆELIJSKIH RAZORNIH OLUJA: Evo detaljnog spiska! Budite u pripravnosti!

Foto: twitter/printscreen, Pixabay/stevanaksentijevic, shutterstock

Ovo je deo godine kada su grmljavinski procesi i oluje vrlo aktivne nad našim područjem. Srbija je tokom prošlogodišnjeg, ali i dosadašnjeg dela leta u više navrata bila na udaru snažnih grmljavinskih oluja, a neke od njih su prerasle i u superćelijske.

Razorne oluje napravile su ogromne materijalne štete. U Srbiji su najviše stradali severni predeli zemlje, pre svega Vojvodina i to deo prema granici sa Hrvatskom, jer je većina superćelijskih oluja do tih predela došla sa teritorije Hrvatske i Slovenije.

Kako nad našim širinama i najvećem broju dana preovladavaju zapadna visinska strujanja, većina sistema do naših predela stiže sa zapada, pa isto tako i olujne nepogode.

U najvećem broju slučajeva oluje, pa i superćelijske oluje formiraju se u Sloveniji, na severnom Jadranu, u podnožju Alpa i na severu Hrvatske i onda nastave put istoka, pri čemu sledeća na udaru bude Srbija.

Najveći broj tih oluja ili uđe iznad jugozapadne i zapadne Srbije ili preko Vojvodine.

U prvom slučaju na udaru se prvo nađu Podrinje i Kolubarski okrug, od gradova Užice, Valjevo, Kosjerić, Novi Pazar ili Ivanjica, a oluje potom nastave put ka severoistoku.

U drugom slučaju što je čest slučaj bio prošlog i ovog leta je da superćelijske oluje prodru u Srbiju preko Vojvodine, odnosno sa  severa Hrvatske i iz Slavonije. Tada se prvi na udaru nađu Bačka Palanka, Apatin, Sombor, Šid i Novi Sad, a potom druga mesta istočnije.

Ima i izuzetaka kao što je jučerašnji dan, pa je jaka oluja nastala nad Banatom i direktno pogodila Zrenjanin i okolinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading