HITNO UPOZORENJE RHMZ: Evo koji deo Srbije će biti prvi na udaru pljuskova i grmljavine!

Autor:

Vesti

22.07.2024

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je i dalje na snazi žuti meteoalarm

HITNO UPOZORENJE RHMZ: Evo koji deo Srbije će biti prvi na udaru pljuskova i grmljavine!

Foto: Printscreen/SEVERE-WEATHER.EU,Shutterstock, freesvg.org

Hronika

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je hitno upozorenje na intenzvine pljuskove sa grmljavinom i gradom.

U narednih sat vremena na područu južnobačkog okruga (Titel i okolina) kao i na severu Banata intenzivni pljuskovi sa grmljavinom i gradom - stoji u upozorenju RHMZ-a od 18:09 sati.

Danas se očekuje maksimalna temperatura do 33 stepena.

Iako je malo zahladnelo, u Srbiji je i dalje na snazi žuti meteoalarm zbog vrućina, ali i još dve pojave.

Žuto upozorenje na vrućine na snazi je danas u celoj Srbiji. Ipak, žuto upozorenje zbog grmljavine na snazi je u sledećim delovima zemlje:

- Jugoistočna Srbija
- Jugozapadna Srbija
- Kosovo i Metohija

Sutra će situacija biti slična, s tim što će žuto upozorenje na grmljavinu važiti i u istočnoj Srbiji. Upozorenje na pljuskove odnosi se samo na jugoistočnu Srbiju.

Sutra će situacija biti slična, s tim što će žuto upozorenje na grmljavinu važiti i u istočnoj Srbiji. Upozorenje na pljuskove odnosi se samo na jugoistočnu Srbiju.

Podsetimo, usled jakog olujnog nevremena koje je nedavno pogodilo Arilje u delu opštine uvedena je vanredna situacija i to u mesnim zajednicama: Brekovo, Dobrače, Stupčevići, Mirosaljci, Bogojevići i Trešnjevica. Najteža situacija je u Trešnjevici gde se voda izlila u nekoliko domaćinstava. Voda je prodrla u podrume, pomoćne objekte ali i jednu hladnjaču u kojoj je skladištena maline tek minule berbe.

- Mi smo noćas obišli nekoliko domaćinstava koja su potopljena. Sreća u nesreći je što nisu potopljeni stambeni već pomoćni objekti, ali opet je pričinjena šteta. Više faktora dovelo je do ovakvih posledica nevremena koja je juče u popodnevnim satima zahvatilo ovu opštinu. Sa jedne strane imamo nemar građana koji bacaju smeće oko potoka, koja pokupe te bujične vode i začepe se prolazi, propusti, mostovi i onda dođe do izlivanja koji potope domaćinstva, objekte, poljoprivredne useve”, kaže ZA RINU predsednik opštine Predrag Maslar.

Jaka oluja je obarala i stabla, pa je šteta pričinjena i na putnoj infrastrukturi. Nadležne inspekcije opštine Arilje ujutru će krenuti na teren kako bi se utvrdilo gde nastaju problemi, šta izaziva izlivanja i kakvo je rešenje potrebno.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading