RHMZ SE HITNO OGLASIO: U ove delove Beograda stiže jako nevreme!

Autor:

Vesti

20.07.2024

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevreme se očekuje i na severu zemlje

RHMZ SE HITNO OGLASIO: U ove delove Beograda stiže jako nevreme!

Foto: Shutterstock, Freesvg.org

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na jaku oluju koja se očekuje u naredna dva sata na teritorijama Beograda, Moravičkog okruga, Ljiga i Lazarevca. Ovo nevreme sa jakim pljuskovima, grmljavinama i gradom posebno će zahvatiti područje Moravičkog i Šumadijskog okruga, donoseći potencijalni haos i velike količine padavina.

Pomeranje nevremena ka Beogradu

Nevreme sa područja Moravičkog i Šumadijskog okruga postepeno će preći ka Beogradu, a meteorolozi upozoravaju da bi južni i istočni periferni delovi grada mogli biti najviše pogođeni. Očekuje se da će veća količina padavina zahvatiti i teritorije Ljiga i Lazarevca, prateći ovu oluju sa gradom.

Stanje u ostalim delovima zemlje

Iako će nevreme praviti haos i nad većim delom Srbije, Rasinski i Kosovsko Mitrovački okrug očekuju nešto manje padavine i olujne vremenske prilike. Takođe, nevreme se očekuje i na severu zemlje, gde će Vojvodina biti izložena izolovanim pljuskovima i grmljavinom u narednih sat vremena.

Kada je reč o vremenskim nepogodama, grad može biti jedna od najopasnijih pojava. Ova vrsta padavina može naneti veliku štetu usevima, vozilima i objektima, ali pre svega može ugroziti sigurnost ljudi.


Kako nastaje grad?

Hladni vazdušni slojevi koji se nalaze iznad toplih vazdušnih masa stvaraju idealne uslove za stvaranje grada. Kapi vode se uzdižu u atmosferu i zamrzavaju se na kristaliće leda, a zatim se sudaraju s drugim kapima vode koje se takođe ledi, stvarajući tako sve veće i tvrđe grudvice koje padaju na zemlju.

Opasnosti od grada

Jedna od najvećih opasnosti od grada je šteta koju može naneti usevima. Poljoprivrednici se bore s posledicama gradonosnih oluja koje mogu uništiti mesece rada i truda. Takođe, grad može izazvati oštećenja na vozilima i kućama, kao i na infrastrukturi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading