NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Beograđani, spremite se za jake nepogode!

Autor:

Vesti

19.07.2024

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno upozorenje odnosi se na područje Beograda, gde se očekuju grmljavinske nepogode.

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Beograđani, spremite se za jake nepogode!

Foto: Shutterstock, Printscreen/SEVERE-WEATHER.EU

Hronika

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je najnovije upozorenje za područje Srbije, koje se odnosi na lokalno intenzivnije pljuskove i grmljavinu praćenu gradom, jakim ili olujnim vetrom. Za konkretne lokacije izdavaće se hitna upozorenja od jedan do dva sata unapred.

Upozorenje za Beograd

Posebno upozorenje odnosi se na područje Beograda, gde se očekuju grmljavinske nepogode. RHMZ ističe da toplotni talas slabi, ali da se očekuje povećanje nestabilnosti, dok se u urbanim sredinama i dalje mogu očekivati tropske noći.

Smanjenje intenziteta toplotnog talasa

Prema najnovijim informacijama, konačno slabi toplotni talas u Srbiji. Maksimalna temperatura danas će biti od 34 do 39 stepeni Celzijusovih, a zatim se očekuje manji pad temperature, sa najvišom dnevnom temperaturom u intervalu od 29 do 34 stepena. Samo se sutra na jugoistoku očekuju maksimalne temperature oko 36 stepeni Celzijusovih.

Foto: RHMZ/printscreen

 


Prognostikovanje vremena

RHMZ ističe da će u većim urbanim sredinama i dalje biti tropskih noći, pri čemu će danas biti veoma toplo uz maksimalnu temperaturu oko 36 stepeni, dok će od subote temperatura biti u padu i kretati se u intervalu od 30 do 32 stepena, ali se i dalje očekuju tropske noći.

Meteoalarmi

Meteoalarmi su i dalje aktivni, pri čemu je danas najkritičnije u Istočnoj i Jugoistočnoj Srbiji, gde je na snazi crveni - najviši nivo upozorenja zbog visokih temperatura, dok su izdato i narandžasti alarmi zbog grmljavine i žuti zbog kiše.

Sutra je veći deo Srbije u narandžastom zbog grmljavine, pljuskova i vrućine.

Foto: RHMZ/printscreen

 

 

U nedelju će situacija biti mnogo bolja, s većim delom zemlje bez ikakvog upozorenja.

Foto: RHMZ/printscreen

 

 


Saveti RHMZ

RHMZ je takođe izdao uputstva i savete kako se ponašati u slučaju nevremena, kao i kako preživeti velike vrućine. Takođe, dostupni su saveti o tome kako se rashladiti tokom tropskih noći i koji je jedini način da bezbedno spavate pod klimom. Sve ovo možete pronaći na sajtu RHMZ.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading