DANAS ĆE SE TOPITI ASFALT! Toplotni talas dostiže svoj PIK, spremite se za paklene vrućine!

Autor:

Vesti

10.07.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle vrmenskog šoka se sprema superćelijska oluja?

DANAS ĆE SE TOPITI ASFALT! Toplotni talas dostiže svoj PIK, spremite se za paklene vrućine!

Foto: Ilustracija: Republika, Pixabay

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Duvaće slab do umeren vetar, istočni i severoistočni.

Jutarnja temperatura od 16 do 24, maksimalna dnevna od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

U Beogradu danas, kao i u ostatku zemlje, pretežno sunčano i veoma toplo, sa slabim do umerenim vetrom, istočnim i severoistočnim.

Jutarnja temperatura od 22 do 24, dok će maksimalna dnevna temperatura biti oko 38 stepeni Celzijusa.

Vreme narednih dana

U Srbiji sledećih sedam dana dugotrajan i izražen toplotni talas.

Tokom dana pretežno sunčano uz najvišu dnevnu temperaturu u većini mesta od 35 do 40 stepeni i tropske noći u urbanim sredinama.

Za dane vikenda i početkom sledeće sedmice uz lokalni razvoj oblačnosti u popodnevnim satima na severu, zapadu i jugozapadu Srbije i retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

Biće i superćelijskih oluja?

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu smatra da će se nova superćelijska oluja sigurno ponovo dogoditi u Srbiji, ali da se još uvek ne zna kada.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da će narednih dana, iz dana u dan biti sve toplije, a od srede 10. jula temperature vazduha u hladu biće izjednačena sa telesnom temperaturom i kretaće se od 35 do 39 stepeni. Visoke temperature, koje su jedan od uslova za nastanak superćelijskih oluja, biće praćene i velikom sparinom, a prema prvim izgledima dugoročnih prognoza od 13. do 20. jula ponovo se očekuje nestabilan period i manji pad temperatura.

- Datumi se poklapaju sa prošlogodišnjim superćelijskim olujama koje su bile 13. i 19. jula. Od 13. jula popodne stižu nam ponovo oblaci koji će usloviti pljuskove, grmljavinu, ponegde grad i nepogode. Pratimo situaciju, ali je važno reći da je temperatura severnog Jadrana i dalje oko 25 stepeni Celzijusa i nadam se da se to neće bitnije promeniti, jer da bi došlo do superćelijske oluje voda na severu Jadrana treba da dostigne 27 stepeni Celzijusa. Morske pijavice koje se jave u tim uslovima su poput “pumpi” koje usisavaju vlagu i prenose tu vlagu u oblake što povećava potencijal za nastanak superćelijskih oluja. Zato su za sada male šanse za superćelijsku oluju kod nas, pogotovo u istom periodu u kom su nas pogodile prošlog leta – kazao je za „Blic“ Ivan Ristić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading