Jaki pljuskovi s grmljavinom i gradom stižu u ovaj deo zemlje! RHMZ izdao hitno upozorenje!

Autor:

Vesti

10.06.2024

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inače, RHMZ do kraja radne sedmice najavljuje nestabilno vreme.

Jaki pljuskovi s grmljavinom i gradom stižu u ovaj deo zemlje! RHMZ izdao hitno upozorenje!

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ, Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje za područje srednjeg Banat na obilne pljuskove s grmljavinom i gradom.

- U naredna dva sata na području Vojvodine mestimično se očekuju intenzivni plјuskovi s grmlјavinom, jakim vetrom i lokalnom pojavom grada i to naročito na području srednjeg Banata - navode u RHMZ.

Inače se u toku popodneva u Vojvodini najavljuje nestabilno mestimično s kratkotrajnom kišom ili plјuskom s grmlјavinom.

Inače, RHMZ do kraja radne sedmice najavljuje nestabilno vreme.

- U utorak i sredu promenlјivo i nestabilno vreme, mestimično s kišom, plјuskovima i grmlјavinom. U utorak 11. 6, u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, a u sredu 12. 6. i u ostalim krajevima lokalno i s većom količinom padavina za kratko vreme, a moguća je i pojava grada.

Inače, prognozira se da će tokom letnje sezone u nižim krajevima biti između 22 i 33 dana sa padavinama većim od 0,1 mm, dok će na planinama biti do 40 takvih dana.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, prof. dr Jugoslav Nikolić, objavio je dugoročnu prognozu za leto.

- Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1. juna do 31. avgusta 2024. u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka, sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima.

Više o prognozi za leto 2024. pročitajte ovde.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading