PJUSKOVI, GRAD I OLUJNI VETAR ĆE TRAJATI DANIMA: Oglasio se RHMZ, nevreme samo što nije krenulo!

Autor:

Vesti

09.06.2024

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Superćelijske oluje besne u blizini Srbije

PJUSKOVI, GRAD I OLUJNI VETAR ĆE TRAJATI DANIMA: Oglasio se RHMZ, nevreme samo što nije krenulo!

Foto: Profimedia

Od ponedeljka do petka (10-14.06.) promenljivo i nestabilno, naročito u utorak (11.06.), sredu (12.06.) i četvrtak (13.06.) kada pljuskovi sa grmljavinom lokalno mogu biti izraženiji, uz kratkotrajnu pojavu grada i jak i olujni vetar u zoni najjačih pljuskova.

Dok superćelijske oluje besne u blizini Srbije i to preko Mađarske, Austrije i Slovačke, u Srbiji je znatno mirnija sitacija, ali i u delovima Srbije ove večeri ima nestabilnosti.

Podsetimo, iako su ove temperature visoke, one nisu neuobičajene za ovo doba godine u Srbiji. Danas, temperature su dostigle i do 34°C, dok je u Beogradu zabeleženo 32°C. Veći deo zemlje je pod uticajem sunca i oblaka, dok se na jugu i istoku Evrope i naše područje oseća uticaj veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, dok su sever, zapad i jugozapad pod uticajem svežijeg vazduha sa Atlantika.

Ova situacija dovodi do formiranja oštre frontalne zone na dodiru ovih dveju potpuno suprotnih vazdušnih masa, što rezultira stvaranjem snažnih grmljavinskih oluja i nepogoda duž različitih delova Evrope. U Srbiji se očekuje umeren do pojačan zapadni vetar, a mogući su i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, posebno u brdsko-planinskim predelima i na jugozapadu Srbije.

U ponedeljak se očekuje premeštanje ciklona preko Panonske nizije, donoseći dalji priliv vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike. Maksimalne temperature biće do 35°C, dok će na severu Vojvodine biti nešto ugodnije. U narednim danima se očekuje nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz postepeno osveženje u nekim delovima zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading