OPASNOST - UPALJENI SVI ALARMI! Dolaze strahovite vrućine, u ovim regionima biće i PREKO 40 STEPENI, RHMZ upozorava: ČUVAJTE SE OVOGA

Autor:

Vesti

06.06.2024

08:34 >> 08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do kraja sedmice očekuje nas pretežno sunčano vreme, uz postepeni porast temperature.

OPASNOST - UPALJENI SVI ALARMI! Dolaze strahovite vrućine, u ovim regionima biće i PREKO 40 STEPENI, RHMZ upozorava: ČUVAJTE SE OVOGA

Foto: Ilustracija: Republika, Pixabay

Maksimalne temperature će se kretati od 29 do 31 stepen Celzijusa danas, dok se za petak i subotu najavljuju temperature od 30 do 33 stepena. U nedelju i ponedeljak, očekuje se još veći porast temperature, sa maksimalnim vrednostima od 32 do čak 36 stepeni.

Republika

Foto: RHMZ/Printscreen/Facebook

 

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorava na tropske noći, naročito tokom vikenda, dok će se na severu Srbije osetiti manji pad temperature u prvom delu naredne sedmice.

Meteorolog Ivan Ristić ističe da će sledeće nedelje pojedine zemlje doživeti temperature koje prelaze čak i 40 stepeni, što je retkost čak i za jul. Grčka, Makedonija i jug Italije su navedeni kao regioni gde se očekuju ove ekstremne vrednosti temperature.

Upozorenje na UV zračenje

Pored visokih temperatura, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorava na visok nivo UV zračenja, posebno u petak, 7. juna. Zbog ovakvih uslova, savetuje se oprez prilikom izlaganja suncu radi izbegavanja toplotnog udara i opekotina.

Republika

Foto: RHMZ/Printscreen/Facebook

 

Nestabilnosti i osveženje

I dok nas očekuje toplotni talas u narednim danima, meteorolog amater, Marko Čubrilo, najavljuje moguće nestabilnosti od 12. juna, praćene pljuskovima i grmljavinom. Nakon toga se očekuje osveženje, ali će temperature i dalje biti iznad proseka. Sudeći po njegovim prognozama, situacija je još uvek neizvesna, te će jasnija slika biti dostupna za 3-4 dana.

Republika

Foto: RHMZ/Printscreen/Facebook

 

Ovaj period karakterisaće se visokim temperaturama, visokim nivoom UV zračenja, ali i mogućim nestabilnostima u atmosferi. Važno je preduzeti odgovarajuće mere opreza kako bi se izbegle potencijalne neprijatnosti prouzrokovane ovakvim vremenskim uslovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading