UPALJENI SVI ALARMI! Ekstremne vrućine stižu u Srbiju, OVA TRI GRADA će najgore proći, Batut poslao UPOZORENJE!

Autor:

Vesti

04.06.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je upozorenje povodom predstojećih tropskih dana koji će zahvatiti Srbiju.

UPALJENI SVI ALARMI! Ekstremne vrućine stižu u Srbiju, OVA TRI GRADA će najgore proći, Batut poslao UPOZORENJE!

Foto: shutterstock

Prema biometeorološkoj prognozi, u petak, 7. juna, očekuje se potencijalno opasno vreme u tri grada u Srbiji.

Direktor RHMZ, prof. dr Jugoslav Nikolić, nedavno je objasnio da se tropski dan definiše kao dan sa maksimalnom temperaturom vazduha od 30 stepeni i više. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas se javlja kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti u periodu od najmanje tri uzastopna dana.

Prema prognozi RHMZ, četiri dana zaredom, temperatura će biti iznad 30 stepeni, sa maksimalnim vrednostima do čak 35 stepeni. Uočeno je da će 10. juna na području severne, zapadne i centralne Srbije, temperatura vazduha biti u domenu potencijalno opasne pojave.

Institut "Batut" je podelio svoju tabelu upozorenja u četiri boje - zelenu, žutu, narandžastu i crvenu. U petak, 7. juna, žuti alarm će biti aktivan u Beogradu, Surčinu, Bečeju i Zrenjaninu, gde se očekuju temperature od 32 stepena. Prema upozorenjima, ova temperatura može predstavljati potencijalnu opasnost po zdravlje.

Uzimajući u obzir očekivane vremenske uslove, Institut "Batut" ističe značaj preduzimanja mera prevencije, posebno kod osetljivih populacionih grupa kao što su deca, trudnice, stari i hronično oboleli pacijenti. Takođe, osobe sa narušenim integritetom kožnog tkiva su pod posebnim rizikom od toplotnog stresa.

Institut "Batut" naglašava da je važno iskoristiti period bezbednog vremena za obezbeđivanje tehničkih uslova i komunikacijskih kanala, dok se u slučaju rizičnih uslova preporučuje preduzimanje mera opreza kako bi se izbegle potencijalne zdravstvene komplikacije.

Sa predstojećim tropskim danima, važno je pridržavati se preporuka Instituta "Batut" i preduzeti neophodne mere opreza, kako bismo sačuvali svoje zdravlje tokom ovih ekstremnih vremenskih uslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading