ODJEKNULA EKSPLOZIJA U ZUBINOM POTOKU! Srpsko stanovništvo prestravljeno

Autor:

Vesti

03.10.2024

06:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uviđaj vrši tzv. Kosovska policija

ODJEKNULA EKSPLOZIJA U ZUBINOM POTOKU! Srpsko stanovništvo prestravljeno

Foto: printskrin/192.rs

U jednom objektu u izgradnji u Zubinom Potoku oko ponoći je došlo do požara kom je prethodila jaka detonacija, povređenih nije bilo.

Na lice mesta izašli su vatrogasci i takozvana kosovska policija, koja vrši uviđaj.

Zamenik komandira takozvane kosovske policije za Region sever Veton Eljšani izjavio je za Tanjug da se u prizemlju objekta zapalio stiropor dodajući da je uzrok požara za sada nepoznat i da će više detalja saopštiti po okončanju istrage.

Srpsko stanovništvo je prijavilo da je čulo jaku eksploziju, što je stvorilo paniku, budući da su Srbi u ovoj opštini česta meta Albanaca.

Srpska kulturna baština na KiM jedna od najugroženijih kulturnih dobara u Evropi i svetu

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je nedavno da je kulturna baština na AP KiM i dalje, u 21. veku, jedno od najugroženijih kulturnih dobara u Evropi i svetu.

Selaković je u Skoplju, na ministarskom sastanku Platformi Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, istraživanje i inovacije i kulturu, govoreći na temu zaštite i promocije materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa kao resursa inkluzivnog i održivog razvoja, istakao da je važno i pitanje zaštite od namernog uništavanja i skrnavljenja.

On je ukazao da saradnja na međunarodnom planu i u sklopu međunarodnih organizacija ne sme biti zloupotrebljena za promociju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao što ni ova platforma ne sme biti zloupotrebljena u pogledu prejudiciranja statusa Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo kulture. 

- U interesu mira i stabilnosti, mora se ukazati dužno poštovanje odgovarajućim formatima dijaloga i prethodno postignutim dogovorima - naglasio je Selaković.   

Republika

Foto: Aleksandar Trifunović

Manastir Visoki Dečani na Kosmetu

Podsetio je da je od juna 1999. godine na KiM porušeno, uništeno i spaljeno preko 150 pravoslavnih crkava i manastira, od kojih su mnogi podignuti u XIII i XIV veku, kao i 122 srpska groblja, da je u martu 2004. za samo dva dana uništeno, spaljeno i oštećeno 34 crkve i manastira, a razrušena tri groblja. 

- Treba znati da su neki od uništenih i oštećenih pravoslavnih, srednjevekovnih dragulja, bili na spisku svetskog kulturnog nasleđa Uneska. Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Uništeno je i oštećeno 5.261 nadgrobnih spomenika na 256 pravoslavnih groblja, dok na više od 50 groblja ne postoji nijedan čitav spomenik - naveo je Selaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading