MESEC DANA SRBI NA KOSMETU ŽIVE U KURTIJEVOM GETU! Na današnji dan specijalci upali u srpske institucije na severu

Autor:

Vesti

30.09.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapad i dalje žmuri na situaciju na Kosovu i Metohiji

MESEC DANA SRBI NA KOSMETU ŽIVE U KURTIJEVOM GETU! Na današnji dan specijalci upali u srpske institucije na severu

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/Facebook/Special Forces Rosu Kosovo

Pre mesec dana tzv. kosovska policija je upala u zgrade srpskih institucija na severu AP KiM, onemogućavajući zaposlenim Srbima da rade, a ostalima da obave administrativne poslove kao što je upis rođenih ili umrlih i da dođu do potrebnih dokumenata i uverenja. 

Prištinski specijalci upali su 30. avgusta u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj su se nalaze prostorije PIO Fonda, Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Tzv. kosovska policija upala je tada i u prostorije Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću.

Ovaj jednostrani i protivpravni potez Prištine dodatno je, nakon zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na AP KiM, ukidanja dinara i zatvaranja filijala Poštanske štedionice i Pošte Srbije, otežao položaj srpskog naroda u AP Kosovo i Metohija.   

Premijer Vučević o situaciji na Kosmetu

Republika

Foto: instagram.com/milosvucevic

Nema predaje!

Predsedniki Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da nema odustajanja od političke borbe za AP Kosovo i Metohija i da nema pogroma i proterivanja Srba, ali da bi sledeća meta Prištine mogao da bude Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice sa namerom da ga ukinu.

- Sledeći njihov cilj bi mogao biti ukidanje Univerziteta u Prištini, koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu. Oni smatraju da univerzitet suštinski pravi dodatnu snagu srpskom narodu da opstane. To bi mogla biti sledeća meta napada Kurtija i njegovog režima - rekao je Vučević za Novosti.

On je upozorio da Priština neće odustati, "ići će do vrtića i obdaništa, do gašenja svega". 

Republika

Foto: Profimedia

Kurti je glavni krivac za aktuelnu situaciju

Vučević smatra da uticaja ima i činjenica da se približavaju izbori na KiM, zakazani za februar.

- Kurti za izbore nema šta da ponudi svojim glasačima, osim toga da on rešava srpsko pitanje na Kosovu, odnosno, kako oni to kažu, zaokružuje kosovsku nezavisnost. On ima metu na sever Kosova. Ne možemo da im, na žalost, garantujemo bezbednost u svakom trenutku, jer ne možete da sprečite sve što se dešava, govorim o hapšenjima, prebijanjima, upucavanjima, ali nema pogroma i proterivanja Srba sa KiM - poručio je premijer. 

Vlada Srbije usvojila je 14. septembra paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, kao i operativni plan za realizaciju određenih mera u socijalno-ekonomskoj oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading