PREKO LITIJUMA DO GRAĐANSKOG RATA! Sprovođenje agende za urušavanje Srbije poprima sve opasnije razmere

Autor: LJILJANA LUKIĆ

Vesti

13.09.2024

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U istraživanju NSPM postavljeno i pitanje da li otvaranje rudnika u Jadru može dovesti do nemira i sukoba u Srbiji

PREKO LITIJUMA DO GRAĐANSKOG RATA! Sprovođenje agende za urušavanje Srbije poprima sve opasnije razmere

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/Jadranka Ilić, Promo foto

Srbija i državno rukovodstvo predvođeno predsednikom Aleksandrom Vučićem godinama uspešno odolevaju kontinuiranim pritiscima protivnika razvoja naše države, koja je upravo zato sad više nego ikad na udaru zbog eventualnog kopanja litijuma jer bi realizacija projekta "Jadar" bila ekonomski bum Srbije i celog Podrinja, pošto tu imamo 10 odsto svetskih nalazišta te rude.

POČELO OD ŠOLAKA

Otuda je smišljena velika agenda čiji je krajnji cilj izazivanje građanskog rata, čemu prethodi perfidna kampanja neodgovornog širenja straha i panike među građanima, podele i destabilizacije društva. U tu svrhu napravljena je mreža opozicionih političara, navodnih ekoloških aktivista i predstavnika raznovrsnih udruženja i nevladinog sektora, koji uz svesrdnu podršku tajkunskih glasila i stranih mentora, deluju na ispunjenju tog zadatka. Već izvesno vreme ova strategija se, svakodnevno smo svedoci, uveliko sprovodi.

- Sve je počelo od glasila pod kontrolom tajkuna Dragana Šolaka i propagandom o kataklizmičnim scenarijima šta će se desiti ako počne kopanje litijuma, poput one da je kompanija "Rio Tinto", koja bi da iskopava litijum u dolini Jadra, radila širom planete, ali je na mnogim mestima ostavila pustoš i građanske ratove. Potom su uključeni i analitičari, navodni ekolozi, opozicionari oko lidera SSP Dragana Đilasa, od kojih su neki iznosili sulude teorije da će se ovde rađati dvoglava deca bez ruku i nogu. Sve u cilju zastrašivanja, širenja panike, podele u društvu do izazivanja haosa i građanskog rata - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Konačno, dokaz te velika agenda da se narod uplaši i(li) izazove građanski rat jeste i poslednje istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM) Đorđa Vukadinovića, koje je uzgred objavljeno baš u opoziciono nastrojenom nedeljniku Vreme i to pod pompeznim naslovom "Narod protiv Rio Tinta". U toj, naizgled bezazlenoj, anketi se, međutim, potkralo direktno, a zapravo opasno, sugestivno pitanje: "Da li mislite da pitanje otvaranja rudnika litijuma u Jadru može dovesti do nemira i sukoba u Srbiji?"

NIKAD PRLJAVIJE

Dakle, zašto se za temu o litijumu i eventualnom otvaranju rudnika, koja je isključivo za raspravu među stručnjacima, u istraživanju postavlja opasno pitanje - da li nam zbog toga prete sukobi?!

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, kaže za Srpski telegraf da je lešinarska kampanja na konto dece ubijene u "Ribnikaru" bila prljava, ali da je ova u vezi s litijumom još prljavija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nebojša Krstić

- Isti su autori, isti političari i isti mediji, samo ovog puta nema ograničenja u količini laži i budalaština koje treba da isprovociraju građane da izađu na ulice i obave posao za koji je Đilas nesposoban. Njemu je građanski rat odavno jedina šansa da se vrati u fotelju vlasti - smatra Krstić.

Od Vukadinovića juče nismo dobili odgovore. Nedostupan je bio na broju poznatom redakciji.

Bakarec: Primitivno širenje histerije

Nebojša Bakarec, poslanik i član Predsedništva SNS, kaže za Srpski telegraf da se "u primitivno širenje antilitijumske histerije uključio i povremeni honorarni Đilasov službenik, čija lažna istraživanja poprimaju razmere vodvilja i tragikomedije":

- Njegova lažna istraživanja su toliko zloglasna, da ga je povremeno napadao čak i Đilas. Antisrpsku kampanju protiv litijuma, rudarstva i energetike, nažalost, finansira Zapad. Isti taj zapad podržava iskopavanje litijuma u Srbiji, potpisuje sa Srbijom Sporazum o strateškoj sirovini litijumu i priprema iskopavanje litijuma u Nemačkoj, Finskoj, Portugalu, Češkoj, Austriji i Francuskoj.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Nebojša Bakarec

Sve to je, ocenjuje, dvolično i licemerno i zaključuje da je litijumsko "zlato" šansa za Srbiju, koja se ukazuje jednom u sto godina.

IFIMES: Protiv Srbije vodi se specijalni rat

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u analizi "Srbija 2024: Između 'specijalnog rata' i 'lansiranja' na svetsku scenu?" navodi da postoji plan za destabilizaciju zemlje i svrgavanja predsednika Aleksandra Vučića s vlasti nedemokratskim putem i sredstvima, iako se Srbija nalazi na istorijskom maksimumu svog razvoja.

U tom projektu, kako se navodi, učestvuje deo snaga iz regiona, međunarodne zajednice i pojedinaca i organizacija iz Srbije. Institut ističe da je ključno da, zbog mira i stabilnosti u regionu i Evropi, Srbija ostane stub stabilnosti. I da projekat "Jadar" ne sme da bude iskorišćen kao deo specijalnog rata protiv Srbije.

Ukazuju, naime, da je pronalazak nalazišta znatnih količina ruda uvrstio Srbiju u perspektivne zemlje, te da bi eksploatacija litijuma proizvela snažan ekonomski rast i sveopšti društveni razvoj.

- Ukoliko se budu poštovali visoki ekološki standardi, Jadar bi bio prvi rudnik litijuma u svetu koji nema tečnu deponiju, a time će se, kako smatraju stručnjaci, smanjiti i njena veličina. Eksperti smatraju da se odgovarajućom eksploatacijom litijuma i drugih minerala Srbija može lansirati na svetsku scenu, poredeći tu činjenicu s pronalaskom nafte početkom 20. veka koja je lansirala Arape i arapske države na svetsku scenu i pozitivno promenila i unapredila živote tih ljudi i njihovih država - navodi IFIMES.

Upozoravaju, međutim, da se, kad god je Srbija ubrzano napredovala, taj napredak pokušao usporiti ili čak zaustaviti, što potvrđuju iskustva iz prošlosti.

- Srbija mora obratiti veću pažnju i fokusirati se na pojedine "prijateljske" zemlje, koje učestvuju u "specijalnom ratu" protiv nje - navodi se u analizi i ocenjuje da se vlast i opozicija u Srbiji nisu poneli dovoljno odgovorno prema razvojnim projektima i umesto da se uspostavi debata, došlo je do unutrašnjih napetosti, polarizacije i protesta, koji su "imali političku i međunarodnu pozadinu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Maja

13.09.2024 20:49

Opozicija jedino sto želi je nemire.

Ana

13.09.2024 20:49

Prave hajku namerno

Anja

13.09.2024 20:50

Samo prave haos Vucicu i Srbiji

Maja

13.09.2024 20:50

I iz ovog haosa cemo se izvuci jos jaci