VUČIĆ JOŠ JEDNOM POKAZAO DA JE NARODNI PREDSEDNIK: Punih osam sati bez prekida pričao sa ljudima!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

08.09.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strpljivo odgovarao na pitanja o litijumu, slušao svačiju muku, a onda rešetao direktora "Rio Tinta"

VUČIĆ JOŠ JEDNOM POKAZAO DA JE NARODNI PREDSEDNIK: Punih osam sati bez prekida pričao sa ljudima!

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, ponovo je, po ko zna koji put, zadao domaći zadatak svim drugim akterima na političkoj sceni.

Podsetimo, pre nekoliko sedmica je predsednik došao među meštane Malog Zvornika i nekoliko sati razgovarao s njima, odgovarajući na sve nedoumice u vezi s projektom "Jadar" i druge stvari koje ih tište. Juče je, međutim, u Ljuboviji čak osam sati neprekidno razgovarao s građanima o rudniku i svim drugim temama, usput rešetajući predstavnike "Rio Tinta" pitanjima koja nas sve zanimaju.

VAŽNI I PUTEVI

Uz sve drugo, predsednik je u jednom trenutku poentirao, pozvavši političkog oponenta, koji je istupio protiv rudnika litijuma, da s njim ide u Nemačku, da obiđu lokaciju u Saksoniji, gde će Nemci rudariti, uz jedan jedini uslov: da prenese pošteno ono što tamo bude video i čuo.

Graovac: Nema nametanja rešenja

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da su ovakvi slučajevi jedinstveni u Evropi, a možda i svetu, jer političke strukture i lideri danas nemaju nameru da se približe narodu, da razgovaraju s njim, već mu nameću određene odluke.

- Ovo govori o tome da je Vučić narodni predsednik, koji poštuje sve svoje građane, ma gde oni živeli, koji želi oko važnih projekata da razgovora s njima, da dobije njihovu podršku za te projekte, a ne da im nameće bilo kakva rešenja. Na kraju krajeva, to dogovori o njegovoj demokratičnosti. Mnogo je lakše njemu bilo da izda naređenje, ako želi da taj projekat bude sproveden u delo i traži od snaga bezbednosti da spreče proteste i demonstracije, kao što se radi širom sveta, ali on ne želi da bude takav predsednik i to je i na ovaj način suštinski pokazao - poručio je Graovac.

- Mi smo se pripremali danima i nedeljama onoliko koliko mi možemo. Ja vam predlažem, kada budem dobio poziv od kancelara Šolca, da vi (Petar Filipović, prim. aut.) idete sa mnom, da budete deo zvanične delegacije. Ja se ne šalim. Hoću da sa mnom ide neko ko je politički protivnik, ko drugačije misli i hoću da zajedno donesemo zaključak - poručio je predsednik Srbije tokom razgovora s jednim od kritičara.

Ako nisu bila pitanja o rudniku, zaštiti životne sredine, zaštiti voda na području gde treba da se rudari, druga najveća stvar koja muči građane ovog kraja su putevi. Predsednik Srbije je rekao da je izdvojen dodatni novac i da će nastojati svakome da izađu u susret. Poseban kuriozitet je što je među okupljenima bio i čovek koji se pre nekoliko nedelja, u Malom Zvorniku, požalio predsedniku da nemaju put u selu i da deca nemaju kako da mu idu u školu, a koji je sada došao da zahvali na već napravljenom putu.

Brnabićeva: Opozicija u depresiji

Predsednica Skupštine Ana Brnabić oglasila se na Tviteru nakon Vučićevog sastanka s građanima i poručila da je Dragan Đilas, lider SSP, shvativši šta je video i čuo, odmah reagovao, a da je reakcija proporcionalna njegovom očaju.

- Baš zbog karaktera sastanka s narodom, pitala sam se ko će se od bivše vlasti, današnje opozicije u depresiji, prvi oglasiti da pokuša da omalovaži i taj razgovor i predsednikov boravak u Loznici. Razmišljala sam da ćemo, prema rangu i činu onog koji se prvi oglasi, znati i kolika je njihova frustriranost. Javio se Đilas, prvi do glavnog šefa. Nije loše. Zamalo, pa sam Šolak - napisala je Brnabićeva.

JASAN PRISTUP

Šta ovakav pristup pokazuje? Prema rečima političkog analitičara Darka Obradovića, ovo je dokaz da je država na usluzi svojim građanima, ali i da je tu da ih zaštiti kad treba.

- Predsednik Vučić je u praksi demonstrirao direktnu demokratiju, za razliku od mnogih bivših i sadašnjih, koji su bežali i zazirali od glasa naroda. U praksi se pokazalo da je država tu da bude na usluzi svojim građanima, ali i da ih zaštiti. U pogledu javnog saslušanja "Rio Tinta", predsednik je demonstrirao visok nivo pripremljenosti za temu, što nam uliva sigurnost da će se država postarati da se primene svi najviši ekološki standardi - kaže Obradović i dodaje:

- Na takav način Srbija pokazuje da je suverena država koja sama odlučuje o svojim resursima i ekonomskom razvoju. Litijum je strateška šansa za Srbiju, ali samo na pravi način, u skladu s vizijom predsednika Vučića, a to znači najviši ekološki standardi, fabrike baterija i automobila u Srbiji. Posebno treba istaći da je predsednik demonstrirao dijalog zasnovan na činjenicama, čime je napravio razliku u odnosu na dezinformacije i strahove koje raspiruju politički protivnici projekta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (30)

Loading
Maja

08.09.2024 20:02

Vucic nikada nista ne radi na stetu Srbije.

Miki

08.09.2024 20:03

Vucic je zaista veoma posvećen radu u interesu Srbije

Sanja

08.09.2024 20:03

Vučić je posvećen svakom delu Srbije, svim gradjanima takodje

Nikola

08.09.2024 20:04

Vucic je punih 8 sati pricao sa gradjanima I slusap sve njihove probleme. To ne moze svako