Održana Svečana akademija u čast vojvode Živojina Mišića! (FOTO)

Autor:

Vesti

20.07.2024

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večerašnjoj svečanosti prisustvovala je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević koja je istakla da je manifestacija „Mišićevi dani“ prilika da se setimo dela velikog vojvode Živojina Mišića

Održana Svečana akademija u čast vojvode Živojina Mišića! (FOTO)

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Svečana akademija u čast vojvode Živojina Mišića, u okviru kulturno-istorijske manifestacije „Mišićevi dani“, održana je večeras u Struganiku - rodnom selu slavnog vojskovođe.

Na događaju koji je upriličen po 28. put, istaknutim pojedincima i institucijama uručene su Zlatne plakete „Vojvoda Živojin Mišić“. Ovogodišnji dobitnici Zlatnih plaketa su general-major Srđan Petković i najuspešniji polaznik 67. klase Generalštabnog usavršavanja potpukovnik Aleksandar Pavić.

U okviru manifestacije „Mišićevi dani“ delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio komandant Drugog centra za obuku i garnizona Valjevo pukovnik Saša Stojiljković, položila je venac kod Spomenika vojvodi Živojinu Mišiću.

Obraćajući se prisutnima na Svečanoj akademiji goste je pozdravio izaslanik predsednika Vlade Srbije Nikola Banjac naglasivši da je vojvoda Mišić svojim vojničkim umećem, hrabrošću i predanošću obeležio i oblikovao našu slavnu vojničku tradiciju.

- Živojin je bio ratnik i graditelj srpske slobode pokazavši i dokazavši da bezrezervna vera može da sruši i najveća zla. Vojvoda Mišić nije bio samo vojni strateg koji je mudrim vođenjem srpske vojske kroz najteže bitke Prvog svetskog rata osigurao nezavisnost našeg srpskog naroda. On je i sada simbol časti, poštenja i vojničke discipline i odanosti – istakao je Banjac.


On je posebno naglasio da svaka kultura sa zahvalnošću pamti svoje heroje i proslavlja uspomene na veličanstvene podvige zbog dubokog osećanja duga i zahvalnosti na polaganju najveće žrtve.

Na Svečanoj akademiji ministar kulture Nikola Selaković rekao je da je jedan od ključeva uspeha vojvode Mišića bila neizmerna i bezgranična ljubav prema bližnjima i prema rodnom kraju.

- Drugi ključ tog uspeha bila je spremnost na žrtvu. Kako Sveti Jovan Zlatousti kaže „nema velike ljubavi, bez velike žrtve“, ko nije spreman na veliku žrtvu, taj u sebi ljubavi nema. Zato sam i rekao šta je to vojvoda ostavio Srbiji osim svetlog obraza i velike pobede, primera junaštva, časti i odanosti svom rodu i otadžbini. Ostavio je svojih šestoro dece – rekao je ministar kulture dodajući da treba da se zapitamo koliko smo svi dostojni ovakvih predaka poput Živojina Mišića.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovala je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević koja je istakla da je manifestacija „Mišićevi dani“ prilika da se setimo dela velikog vojvode Živojina Mišića, jer se iz njegovog primera uči kako se voli Srbija  i kako se brani otadžbina.

Predsednik Opštine Mionica Boban Janković rekao je da se vojvoda Mišić proslavio za vreme Prvog svetskog rata, u Kolubarskoj bici, kada je iznenada i neočekivano preuzimanjem odgovornosti i mudrim potezima poraz pretvorio u jednu od najvećih srpskih pobeda. On je naglasio da je vojvoda Živojin Mišić ostao lojalan sistemu vrednosti koje je poneo u svet iz svog rodnog Struganika.

Bogat kulturno-umetnički program Svečane akademije upotpunio je i nastup Umetničkog ansambla Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

Večerašnjoj akademiji u Struganiku prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave i brojni građani.

Manifestacija „Mišićevi dani“ organizuje se u čast slavnog srpskog vojvode Živojina Mišića, a Mionica sa ponosom već 28 godina neguje ovu najpoznatiju manifestaciju u Kolubarskom okrugu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading