DETALJNO! OVO SU MERE I POTEZI SRBIJE ZBOG SITUACIJE NA KOSOVU I METOHIJI! Sedam bitnih tačaka koje je Vučić predstavio u sinoćnjem obraćanju! (FOTO)

Autor:

Vesti

14.09.2024

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među njima je i proglašenje nelegalnosti svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji KiM nakon nelegalno proglašene nezavisnosti.

DETALJNO! OVO SU MERE I POTEZI SRBIJE ZBOG SITUACIJE NA KOSOVU I METOHIJI! Sedam bitnih tačaka koje je Vučić predstavio u sinoćnjem obraćanju! (FOTO)

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je poteze i mere koje će država Srbija preduzeti povodom situacije na KiM, koji podrazumevaju povratak na staro (status Quo Ante) svega što je postignuto tokom dijaloga Beograda i Prištine, a među kojima je i proglašenje nelegalnosti svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji KiM nakon nelegalno proglašene nezavisnosti, kao i nepostojanje njihovih akata.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio mere i poteze Srbije

U predstavljenim merama i potezima zahteva se povratak na status Quo Ante tako što će biti uklonjene ključne posledice jednostranih i nekoordinisanih akcija režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, što, kako se navodi, predstavlja nužnu prepostavku za smisleni napredak u procesu dijaloga.

- Tražimo da se vratimo na sve ono što je postignuto i dostignuto tokom procesa dijaloga - istakao je Vučić tokom obraćanja javnosti u Palati Srbija.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Potezi Srbije

Kako bi se postigao povratak na status Quo Ante, biće pokrenuta globalna diplomatska kampanja u kojoj će biti preneto očekivanje da se u najkraćem periodu ispuni sedam nužnih pretpostavki, odnosno tačaka, za napredak u Dijalogu.

Prva tačka predstavlja raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na Severu Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i kontrolu EU, dok druga tačka predstavlja primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever.

Treća tačka uključuje povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije.

- Pod četiri, povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenje iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaranja 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima - naveo je Vučić.

Peta tačka predstavlja hitno, neodložno i konačno formiranje Zajednice srpskih opština, bez, kako je istakao Vučić, daljih političkih smicalica i igara.

- Jasno nam je da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Severu Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

Šesta tačka odnosi se na neodložnu primenu garancija Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma, a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima ili barikadama.

Kako je naveo Vučić, sedma tačka je neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

- Ovi zahtevi biće preneti u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN - rekao je Vučič i dodao da će se do kraja novembra sastati sa više od 60 svetskih lidera i upoznati ih sa svim tačkama, kao i da je već napisao pismo  predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, kao i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju, da će pisati i kineskom, američkom i ruskom predsedniku, Si Đinpingu, Džozefu Bajdenu i Vladimiru Putinu.

Pored toga, usaglašeno je da će Skupština Srbije u roku od 45 dana proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne zaštite, čime će biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene.

Vučić je izjavio da će za grupu od 5.000 ljudi, koji su nezaposleni, država da izdvoji podršku na mesečnom nivou od 20.000 dinara, i takođe najavio besplatne udžbenike za đake u osnovnim školama, za 14.670 dece i mladih ljudi.

- Dogovorili smo i građevinski materijal, koji ćemo besplatno da isporučujemo onima koji će da grade svoje privatne stambene objekte, jer Priština ne želi da omogući gradnju naselja - rekao je on i najavio novo zapošljavanje 41 lekara, još 59 medicinskog i drugog osoblja

Biće posebno regulisan i ograničen promet nepokretnosti, a biće i prošireno uživanje povlastica samo za one koji zaista žive na KiM.

- Kada sam rekao širićemo - ovoga puta ćemo napraviti veliku razliku. Ovoga puta svaki dinar o kojem ovde govorimo, dobiće samo oni koji žive na Kosovu i Metohiji. Sve ove mere odnosiće se samo na ljude koji žive na Kosovu i Metohiji. Imaćemo iz tri različita državna organa stalnu i svakodnevnu kontrolu, kako se troše sredstva države Srbije, na koji način se troše i da to ne odlazi nikako onima kojima ne pripada, već samo onima koji su svoju sudbinu zaista vezali za Kosovo i Metohiju - naglasio je Vučić.

Prema predstavljenim merama, srpske institucije i privremeni organi na KiM neće biti ukinuti niti  zatvoreni, čime će biti sprečeno da Kurti ostvari ''svoj glavni politički cilj'' da iseli i u potpunosti eliminiše institucije Srbije i Srbe na Kosovu i Metohiji.

Navodi se da će, u svrhu ublažavanja jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima usmerenih protiv srpskih institucija i privremenih organa, tik uz administrativnu liniju u naseljenom mestima Rudnica i Ribarić biti otvorena Pisarnica, na kojoj će Srbi sa severa Kosova i Metohije imati pristup u ostvarivanju svojih prava iz domena socijalne zaštite i posredstvom koje će se pružati vitalne javne i administrativne usluge građanima.

Takođe je usaglašeno da Skupština Srbije u roku od 45 dana usvoji  Zakon o organizaciji nadležnosti pravosudnih organa Republike Srbije za područje Autonomne pokrajine Kosova i Metohije kojim će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog ntegriteta i dostojanstva građana Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije.

To Tužilaštvo imaće poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

Vučić je istakao da će biti određena i posebna sudska veća, kao i posebno tužilaštvo, koje bi se bavilo i kriminalnim i protivpravnim delima službenika i zvaničnika, koji sprovode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Skupština Srbije će, takođe u roku od 45 dana, usvojiti Odluku kojom konstatuje nelegalnost svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji Kosova i Metohije nakon nelegalno proglašene nezavisnosti, kao i nepostojanje njihovih akata, čime će biti normirano da su sve aktivnosti, jednostrani i nekoordinisani akti tih organa pravno nepostojeći i da ne mogu proizvoditi pravne posledice niti pravno dejstvo.

Vučić je istakao da sve ono što se donosi kao odluka, a suprotno je Briselskom sporazumu, Republika Srbija će smatrati nepostojećim.

- Dakle, sve ono što donose kao odluke, a suprotno je  Briselskom sporazumu, kao što je uspostavljanje njihovih policijskih baza, njihovih policijskih organa na severu, a jasno je po članu devet Briselskog sporazuma ko može da bude direktor direktorata regiona sever i tako dalje, sve te odluke neće biti ništave jer bi to bilo pogrešno, to bi značilo da su proizvodile pravno dejstvo u jednom trenutku. One su za nas nepostojeće, nevažeće. Tako ćemo se prema njima odnositi i tako će se Republika Srbija prema njima ponašati - rekao je Vučić.

On je objasnio da je to bio slučaj po završetku Drugog svetskog rata, kada je proglašena nezavisnost propisa donetih pre 6. aprila, kao i onih donetih posle 6. aprila od kada su uspostavljene okupacione vlasti, pre svega NDH i sve druge, a zatim i posle poraza Jugoslovenske vojske u otadžbini na teritoriji Republike Srbije.

Tokom svog obraćanja, Vučić je rekao da Srbija nije donela odluku o proglašenju okupacije, jer bi to značilo da bi Srbija priznala teritoriju KiM kao teritoriju druge države, a oružanim grupama Albanaca bio bi priznat status legalne oružane sile.

- Mi nećemo da im damo pravni legalitet ili legitimitet, jer ga nemaju, ovo je gola albanska sila i sila njihovih zapadnih saveznika - istakao je Vučić i dodao da bi proglašenjem okupacije oružanim grupama Albanaca na Kosovu i Metohiji, bez obzira njihov naziv, bio priznat status legalne oružane sile.

On je naveo da je okupacija moguća samo u međunarodnim oružanim sukobima, što bi, kako je rekao, značilo da Srbija, u takvom slučaju, priznaje teritoriju KiM kao teritoriju druge države, i da je i to jedan od razloga za neproglašavanje okupacije.

- A prema članu 306 krivičnog zakonika Republike Srbije, priznavanje kapitulacije i okupacije, građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina. Drugim rečima, samo priznavanje okupacije, odnosno proklamovanje dela teritorije za teritoriju pod okupacijom je i krivično delo - naveo je predsednik i podsetio da je međunarodna kontrola na KiM uspostavljena uz pristanak Republike Srbije, odnosno, tada Savezne Republike Jugoslavije.

Vučić je rekao da Srbija želi da pomogne svom narodu na Kosovu i Metohiji, ali da ne želi rat i da na jedan miran i pametan način razgovara sa svima kako bi se izborila za prava svojih građana u južnoj srpskoj pokrajini, istakavši da borba neće biti laka, dok će prištinske vlasti biti sve agresivnije.

- Otvoriće most na Ibru, napadaće i škole i bolnice. Sve će da napadaju. Opstajaćemo, sve što oni više budu napadali, mi ćemo više činiti - kazao je Vučić.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milan Š

14.09.2024 07:48

Predložene mere su zaista odlične i verujemo da će se i realizovati.