OVO SU ZAHTEVI KOJE SRBIJA UPUĆUJE PRIŠTINI I EU! Pokreće se susret sa 60 svetskih lidera - hitno, neodložno i konačno formiranje ZSO!

Autor:

Vesti

13.09.2024

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić predstavio listu od sedam zahteva

OVO SU ZAHTEVI KOJE SRBIJA UPUĆUJE PRIŠTINI I EU! Pokreće se susret sa 60 svetskih lidera - hitno, neodložno i konačno formiranje ZSO!

Foto: TV Pink/printscreen

Do kraja novembra imaću susrete sa 60 svetskih lidera, premijera i predsednika i svakome ću da pokažem činjenice o KiM, a u Njujorku ću uručiti 11 odlikovanja onima koji su nam najviše pomogli po pitanju srebreničke rezolucije, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je govorio o zahtevima koji će biti upućeni EU i Prištini.

1. Prvi srpski potez je povratak na "Status quo ante".

- Vidimo da sve ovo nema nikakvog smisla. U okviru prve tačke pokrenućemo susret sa 60 svetskih lidera i svakom lideru dostaviću sve papire koje smo i sad dostavili, i dodatno papire. Svim članicama Saveta bezbednosti i Putinu i Si Đinpingu. Govorim o 60 premijera i predsednika zemalja do kraja novembra. Uručiću i 11 odlikovanja onima koji su pomogli u borbi i lično ih uručiti u Njujorku. Od kineskih, ruskih prijatelja, Nikaragve, Konga, Emirata. Da pokažemo zahvalnost i da ne zaboravljamo one koji su nam u teškim situacijama pomogli.

1. Raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i EU;

2. Primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever;

3. Povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije;

4. Povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenьe iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaraьa 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima;

5. Hitno, neodložno i konačno formiranьe Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara, jep nam je jacno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Severu Kosova i Metohije;

6. Neodložna primena garanciіa Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima/barikadama;

7. Neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

Ovi zahtevi biće preneti u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Ena

13.09.2024 18:53

Ako neko može da nađe dobro rešenje za KiM, onda je to Vučić. To pokazuju i mere koje su donete i prosleđene svim međunarodnim faktorima.

BlossomT

13.09.2024 18:53

Srbi na Kosovu i Metohiji imaju podršku i svog naroda i svog predsednika. Do rešenja će se doći, u to verujem.

ana

13.09.2024 18:54

Vucic je veoma jasno izneo zahteve!

Zlata

13.09.2024 18:56

Srbija je donela niz mera koje će primeniti zbog terora nad Srbima na KiM. Moramo im pomoći da prevaziđu tešku situaciju.