SEDAM HITNIH ZAHTEVA I PRIŠTINI, I EU I CELOM SVETU! Vučić saopštio mere povodom najnovije krize na Kosmetu! VELIKE POGODNOSTI ZA SRBE KOJI TAMO ŽIVE!

Autor:

Vesti

13.09.2024

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kaže da je Kurtijev odlazak na sever Kosova i Metohije bio demonstracija sile, što je nekad radio i Adolf Hitler.

SEDAM HITNIH ZAHTEVA I PRIŠTINI, I EU I CELOM SVETU! Vučić saopštio mere povodom najnovije krize na Kosmetu! VELIKE POGODNOSTI ZA SRBE KOJI TAMO ŽIVE!

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti i saopšto važne odluke povodom najnovije krize na Kosovu.

Vučić je na početku rekao da Srbija napreduje odlično, ali ono što je naša najbolnija tačka jeste Kosovo.

- Srbija se nalazi danas u ne lakoj pravno političkoj situaciji po pitanju KiM, ekonomski veoma dobro, možda i odlično. Ono što ostaje naša najbolnija tačka jeste Kosovo i Metohija. Pre nego što ukažem na konkretne mere, želim da nekoliko rečenica ukažem na kontekst u kojim donosimo mere koje ćemo izneti.

- Kosovo je najskuplja reč za svakog Srbina istovremeno, najlakše potezana i neretko nepodnošljivo njena zloupotreba nas je dovodila do lošeg. Niko nikada neće biti zadovoljan. Šta god da smo predložili, svi bi bili protiv. Oni koji pozivaju na oružje prvi dan da ih pozovemo da nameste krevet u kasarni, rekli bi da je to teško. Oni koji pozivaju na nezavisnost Kosova, rekli bi nam vi ste izdajnici.

- I to čujete na svakom mestu. Iako sam predsednik koji je obavio najviše razgovora, svi ostali nisu videli deseti deo. Ne postoji čudotvorac koji Srbima može da donese dobro rešenje za KiM. Poznajem svako srpsko selo, gotovo da znam svaku srpsku kuću na Kosovu i Metohiji, znam sve probleme. Ja znam da nema dobrog rešenja. Svi će samo da čekaju kraj našeg obraćanja da bi se sa svojim lagodnim rešenjima ustremili na domaću javnost, da bi ukazali kako smo nesposobni, a oni su eto sposobni. Ovde je reč i o onima koji dolaze sa Zapada.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić

 

- Kosovo je gubilo stanovništvo već od 71. godine. Albanci su videli svetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi. Čekali su svoj trenutak, mi nismo razumeli sve što se zbiva u svetu i za to smo platili visoku cenu. Tragičnu cenu smo platili. Kosovo je demokratko pitanje i mislili su da će ga lako rešiti.

- 85 zemalja priznalo je nezavisnost Kosova, i ta priča je za njih završena. Do 2013. godine imali potpuni ekonomski kolaps, rušenje nekoliko država u kojima smo bili. To je praćeno uz opštu nebrigu. Imamo 112 zemalja koji priznaju nezavisnost. Samo najsnažniji i koji imaju sličnu situaciju kao mi ostaju na našoj strani. Tada dolaze razgovori i pregovori oko Briselskog sporazuma. Potpisi na Briselskom sporazumu ne vrede ništa. U narednom periodu možemo da očekujemo lošije vesti jer kod njih slede izbori. Ne interesuje njih sudbina naše dece i lažu kad kažu da ih interesuje. Svaku našu meru sagledavaju iz ugla nezavisnog Kosova.

- Imamo više hrabrosti, ogoljavamo tu vrstu licemerja, podržavamo narod, snažimo ga. Svom svojom snagom i svim svojim znanjem, podržavajući dijalog, ali tražeći prava koja moraju biti dostignuta.

Mere su:

Republika

Foto: Republika

Sedam zahteva

 

1. Prvi srpski potez je povratak na "Status quo ante".

- Vidimo da sve ovo nema nikakvog smisla. U okviru prve tačke pokrenućemo susret sa 60 svetskih lidera i svakom lideru dostaviću sve papire koje smo i sad dostavili, i dodatno papire. Svim članicama Saveta bezbednosti i Putinu i Si Đinpingu. Govorim o 60 premijera i predsednika zemalja do kraja novembra. Uručiću i 11 odlikovanja onima koji su pomogli u borbi i lično ih uručiti u Njujorku. Od kineskih, ruskih prijatelja, Nikaragve, Konga, Emirata. Da pokažemo zahvalnost i da ne zaboravljamo one koji su nam u teškim situacijama pomogli.

1. Raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i EU;

2. Primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever;

3. Povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije;

4. Povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenьe iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaraьa 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima;

5. Hitno, neodložno i konačno formiranьe Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara, jep nam je jacno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Severu Kosova i Metohije;

6. Neodložna primena garanciіa Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima/barikadama;

7. Neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

Ovi zahtevi biće preneti u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN.

Kosovo područje posebne socijalne zaštite

- Pod dva, Srbija će proglasiti Kosovo i Metohiju područjem 

Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti Zakon kojim će proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne socijalne zaštite, čime će biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene.

Mere za Srbe na Kosovu

- Besplatni udžbenici za svu decu 
- 5 .000 dinara mesečni dodatak za decu 
- besplatan građevinski materijal za one koji hoće da izgrade svoje građevinske objekte
- novo zapošljavanje 41 lekara i drugih medicinskog osoblja
- povećanje naknade ličnim pratiocima i gerento domaćicama 
- podsticaj izgradnje privrednicima 
- podsticaj poljoprivrednicima 
- izgradnja škola i vrtića 
- pomoć u sportu i omladini 

Ovo je pomoć samo za one koji žive na KiM

- Ovim zakonom biće posebno regulisan i ograničen promet nepokretnosti (ograničavanje prodaje nepokretnosti i za pojedince koji su korisnici povlastica iz Zakona). Uživanje povlastica će biti ograničeno samo na one koji zaista žive u AP Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

Govoreći dalje o pomoći od 20.000 dinara, ali i o besplatnim udžbenicima za sve đake na KiM, predsednik je istakao da će svako dete predškolskog uzrasta, kao i osnovci i srednjoškolci, imati oko 5.000 dinara mesečni dodatak, takozvani užinski dodatak, a ići ćemo i na nova zapošljavanja.

Otpornost srpskih institucija na Kosovu i Metohiji

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić

 

- Srpske institucije i privremeni organi na Kosovu i Metohiji neće biti ukinuti niti zatvoreni, čime će biti sprečeno da Aljbin Kurti ostvari svoj glavni politički cilj da iseli i u potpunosti eliminiše institucije Srbije i Srbe na Kosovu i Metohiji.

- U svrhu ublažavanja jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima usmerenih protiv srpskih institucija i privremenih organa, tik uz administrativnu liniju u naseljenom mestima Rudnica i Ribarići biće otvorena Pisarnica, na kojoj će Srbi sa severa Kosova i Metohije imati pristup u ostvarivanju svojih prava iz domena socijalne zaštite i posredstvom koje će pružati vitalne javne i administrativne usluge građanima.

Uspostavljanje posebnog Tužilaštva

- Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti Zakon o organizaciji nadležnosti pravosudnih organa Republike Srbije za područje Autonomne pokrajine Kosova i Metohije kojim će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije. Tužilaštvo će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

- Mi u Beogradu, ili malo ko u Beogradu, stvarno brine o Kosovu van kafane, van uobičajenih psovki, a posebno u državnim organima. Državni organi nikako nemaju vremena za Kosovo i Metohiju i to nije od nas. To je naša bolest od 1945. na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji. Što ovo znači? Ovo će da traje samo do uspostavljanja i poštovanja normi dogovorenih i potpisanih u Briselu i poštovanja briselskog sporazuma. Dakle, mi popunjavamo ovaj pravni vakum, jer mi u ovom trenutku nemamo način kojim ćemo urediti zakonsku mogućnost da sve one koji učestvuju u progonu i proterivanju Srba, sve one koji učestvuju u maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba, da konačno možemo da ih gonimo. I to je stvar koju ćemo da radimo. To će biti i posebna sudska veća određena za ovo, kao i posebno tužilaštvo da se istraži i gonE kriminalna i protipravna dela službenika i zvaničnika koji provode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Time će biti i obuhvaćena lica srpske nacionalnosti koja u ime i za račun albanske tajne policije sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva.

Srbija neće proglasito okupaciju dela svoje teritorije, a Vučić je pročitao i objašnjenje pravnika zašto to ne smemo i nije dobro da učinimo.

Opisao je kako albanski policajci provociraju Srbe iz kafića, a onda izvade značke.

- Uvuku im u kola, a onda "ubiju Boga u njima", ali tako da im se ne vide povrede. Udaraju ih po stomaku, genitalijama, grudima... U stanici su im dali pikado i pokazali sliku "terorista iz Banjske" i rekli im da ih gađaju pikadom. Kada im se momci suprostave, onda udare po njima još jače. Da li mislite da je neko reagovao? Neko od ovih i Evrope, sa zapada, iz sveta? Niko - rekao je Vučić.

- Mi nećemo da se oslobodimo Kosova, već da pomognemo našem narodu i tato sve ovo radimo. Nećemo rat, hoćemo da u miru ostvarimo svoja prava. Neće biti lako, biće još agresivniji. Otvaraće most na Ibru, to je dokaz da žele sukobe i uradiće to. Napadaće i na škole i na bolnice, na sve će napadati. Ali ćemo da pronalazimo odgovor, opstajaćemo i sve što oni više napadaju mi ćemo više da činimo za naš narod. I noko neće moći da nas spreči, a oni mogu da sanjaju o svojoj nezavisnosti. A oni mogu da sanjaju o članstvu i tako mogu da sanjaju desetinama godina. Nisu želeli nikada ozbiljno da razgovaraju ni na koji način, žele samo progon Srba.

Spiskovi uhapšenih i ustreljenih Srba na Kosovu je dostavljena novinarima.

Odgovori na pitanja medija - Zahtev za povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju

Vučić kaže da su nam ruke "vezane" jer Albanci imaju podršku Zapada, a najavio je da će Srbija ponovo uputiti zahtev za povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju.

Kaže da će biti teško našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali da Srbija neće izgubiti.

Govoreći o albanskoj optužnici protiv Milana Radoičića, Vučić kaže da ne znamo da li ima optužnice protiv albanskog policajca koji je upucao dvoje srpske dece i da nije čuo da je bilo ko pitao ko je upucao Dragišu Galjaka, te objasnio da Srbija vodi svoju istragu o dešavanjima u Banjskoj.

Kaže da je Kurtijev odlazak na sever Kosova i Metohije bio demonstracija sile, što je nekad radio i Adolf Hitler.

- Samo jedan problem je video i zbog čega je histeričan. Seo je u albanski kafić koji su otvorili, a nikada nijedan Srbin u taj lokal nije ušao. Ni kuče sa ulice nije htelo da mu priđe. Oni ne mogu da pokore duh srpskog naroda. Možete dugim cevima da uđete gde hoćete kad imate protiv sebe nenaoružane ljude. Ponosan sam na duh slobodarskog i nepokorenog srpskog naroda - rekao je Vučić.

Kaže da su za kupljene "rafale" kupljeni rezervni delovi.

- Logistiku komplektnu smo kupili za naše pilote - kazao je Vučić.

Govoreći o tome ko će da kopa ili neće da kopa litijum, kaže da će o tome odluku doneti struka.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Alexa

13.09.2024 18:15

Očigledno se želi vršiti etničko čišćenje nad Srbima na KiM, Srbija to neće dozvoliti na čelu sa Vučićem

Tanja

13.09.2024 18:16

Najskuplja i najbolnija tacka

Nikola

13.09.2024 18:16

Srbi na KiM i u regionu nemaju razloga da brinu za svoju budućnost jer se Aleksandar Vučić bori ķao lav za njihova prava.

Mirka

13.09.2024 18:16

KiM je oduvek i zauvek Srbija. Sad, za 5, 55 i 555 godina!