OKLOPNA VOZILA KOD MOSTA NA IBRU! Ovo je stanje na Kosovu i Metohiji dan nakon upada Kurtijeve policije u srpske institucije!

Autor:

Vesti

31.08.2024

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski zvaničnici osudili akcije

OKLOPNA VOZILA KOD MOSTA NA IBRU! Ovo je stanje na Kosovu i Metohiji dan nakon upada Kurtijeve policije u srpske institucije!

Foto: Kosovo Online

Nakon jučerašnje akcije Kosovske policije i upada u zgrade Privremenih organa u četiri opštine na severu, Kfor je pojačao prisustvo na glavnom mostu na Ibru.

Na mostu se sad mogu videti i dva oklopna vozila, pored dva džipa karabinjera koja su tu stacionirana.

Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred ulaza u njih stacionirana je policija.

U džipovima, naoružani dugim cevima, policajci su ispred sedišta Privremenih opštinskih organa u severnom delu Kosovske Mitrovice, zatim u Leposaviću, od ranije i u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Akciju Kosovske policije osudili su Ambasada SAD, ambasadori Velike Britanije, Nemačke...kao i Misija EU na Kosovu.

Podsećamo, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da prekine nekoordinisane i provokativne akcije, koje, kako je naveo, "negativno utiču na partnerstvo" SAD i Prištine.

- Kao što je američka ambasada jasno saopštila, SAD su zabrinute zbog nastavka nekoordinisanih i provokativnih akcija Vlade Kosova. Cenimo rad onih, uključujući Eulex i Kfor, koji sprečavaju nasilje i pozivamo na kontinuiranu suzdržanost svih strana i onih koji su pogođeni - naveo je O'Brajen na platformi X, nakon upada tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu KiM i druge srpske institucije.

On je zatražio od "Kurtija i njegove vlade da se konsultuju i koordinišu s međunarodnom zajednicom" i da "obustave nekoordinisane akcije koje negativno utiču na partnerstvo" SAD i privremenih institucija u Prištini.

Tzv. kosovska policija upala je juče u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je, nakon upada policije u zgrade Privremenih organa na severu KiM, da oni više neće raditi. 

Srpska lista uputila je zahtev za hitan sastanak ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicima Kfora, koji bi se održao danas.

Predsednik Vlade Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice nakon upada pripadnika specijalne jedinice tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu KiM, dok je direktor Kancelarije za KiM petar Petković istakao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti krenuo u gašenje svih srpskih institucija na severu pokrajine, koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO.

(Kosovo online/RTS)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading