NEĆEMO OKLEVATI DA REAGUJEMO! KFOR isukao duge cevi, situacija u Mitrovici pred tačkom ključanja

Autor:

Vesti

14.08.2024

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Kfora poslali upozorenje, otvaranje mosta na Ibru može izazvati ozbiljnu eskalaciju situacije

NEĆEMO OKLEVATI DA REAGUJEMO! KFOR isukao duge cevi, situacija u Mitrovici pred tačkom ključanja

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ bg

Misija Kfora pozvala je, povodom najava Prištine da će otvoriti most na Ibru, da se svi akteri uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle stvoriti tenzije, što je ključno za trajnu bezbednost širom "Kosova", za dobrobit svih ljudi i zajednica i za regionalnu stabilnost.

"​Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant Kfora ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi i neće oklevati da deluje u odgovor na bilo kakva relevantna bezbednosna dešavanja i u skladu sa našim mandatom UN", poručuje se u saopštenju Kfora.

Ukazuje se da Misija održava stalno prisustvo na mostu u Kosovskoj Mitrovici i sprovodi redovne patrole u blizini.

"Ponovo potvrđujemo da svaka odluka u vezi sa mostom preko Ibra mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način. U tom smislu, nastavljamo da u potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU", navodi se u saopštenju.

Kfor ponovo potvrđuje čvrstu posvećenost u nameri da doprinese sigurnom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN i nastaviće da blisko sarađuje sa kolegama, uključujući tzv. Kosovsku policiju i Euleks, kao prvi i drugi bezbednosni odgovor.

"Kfor ima dobre resurse i dobro je pozicioniran da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio sa ispunjavanjem svoje misije UN-a", zaključuje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading