EVO ŠTA JE SVE MAKRON IMAO PRILIKE DA VIDI U GALERIJI MATICE SRPSKE! Dela najvećih srpskih slikara premijerno izložena!

Autor:

Vesti

30.08.2024

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegacija je imala priliku premijerno da obiđe novu stalnu postavku Galerije Matice srpske

EVO ŠTA JE SVE MAKRON IMAO PRILIKE DA VIDI U GALERIJI MATICE SRPSKE! Dela najvećih srpskih slikara premijerno izložena!

Foto: PINK TV/printscreen

Predsednik Francuske Emanuel Makron obišao je Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem gde je premijerno obišao novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Delegacija je imala priliku premijerno da obiđe novu stalnu postavku Galerije Matice srpske koja na nov i jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka koju Galerija baštini. 

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Galerija Matice srpske

Predsednika Makrona su u Matici srpskoj dočekali i predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković i ministar kulture Nikola Selaković, a delegaciju je sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznati dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS. 

Makron mogaoda vidi dela Save Šumanovića

Snežana Mišić, zamenica upravnika Galerije Matice Srpske u Novom Sadu kaže da je postavka koja pripada prvoj polovini 20. veka dobrim delom nastala pod francuskim uticajem. 

 - Mi otvaramo zvanično krajem oktobra našu novu postavku, od 17. veka do današnjeg dana. Već u prvim godinama 20. veka, mnogi naši umetnici odlaze u Pariz, tamo se školuju i možemo reći da je gotovo prva polovina veka prošla pod francuskim uticajima. Ako zaokružimo priču - čitava umetnost i kultura su obeleženi pod francuskim uticajem. Saznali smo da je Emanuel Makron ljubitelj i poznavalac umetnosti i verujemo da će umeti da prepozna ono što ćemo mi danas prikazati, poput remekdela Save Šumanovića. Biće izložena dela Save Šumanovića koja je stvarao u Francuskoj, koja je potpisivao na latinici i na francuskom jeziku - kaže Mišić, prenosi RTS.

Predsednicima dve zemlje se prikazuju remekdela vezana za srpsko-francusku istoriju, a obilazak vodi zamenica upravnika Galerije Matice Srpske u Novom Sadu.

Jedan od najvažnijih srpskih slikara i umetnika koji će biti prikazan jeste Sava Šumanović, a koji je stvarao i u Srbiji i u Francuskoj, kako je već navela zamenica upravnika.

Predsednici su se kroz dela mnogih umetnika prvo upoznali sa istorijom Galerije od njenog osnivanja 1847. godine do 2022. godine kada je obeležen jubilej 175 godina od osnivanja. 

Posmatrali su i hronologiju nacionalne umetnosti, od 18. do 20. veka, a obilazak će završiti posmatranjem najzačajnijih umetničkih dela u kolekciji Galerije Matice srpske.

Nova stalna postavka biće za građane otvorena od oktobra ove godine.

Poseta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vekovne francusko-srpske kulturne saradnje.

Srbija i Francuska obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Srbija i Francuska uspostavljaju zvanične diplomatske odnose neposredno nakon Berlinskog kongresa, a od 1. januara 1879. Francuska ima ambasadu u Beogradu, a Srbija ima ambasadu u Parizu i konzulat u Strazburu.

Uporedo sa diplomatskom saradnjom, razvija se i kulturna razmena između dve zemlje, a danas se ona odvija uglavnom preko kulturnih centara. 

Što se tiče Francuske, ona se odvija se kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji, uz podršku i učešće Amabasade Republike Francuske u Srbiji. 

Međutim, pored Beograda, Francuska ima kulturne centre i u Novom Sadu i Nišu.
Danas Matica srpska ima oko 2.000 saradnika. Oni su uključeni u više desetina naučnih i razvojnih projekata, u okviru Odeljenja za književnost i jezik, Leksikografskog odeljenja, Odeljenja za društvene nauke, Odeljenja za prirodne nauke, Odeljenja za likovne umetnosti, Odeljenja za scenske umetnosti i muziku i Rukopisnog odeljenja.

Biblioteka Matice srpske ima više od 3.500.000 publikacija, a Galerija bogatu zbirku u kojoj je predstavljeno srpsko slikarstvo od 18. do 20 veka.

Makron je juče doputovao u Beograd, a drugog dana posete je u Novom Sadu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading