PORUKA FRANCUSKOG PREDSEDNIKA NA ĆIRILICI! Makron se obratio nakon dolaska u Srbiju: "Iskrena radost je vratiti se!" (FOTO)

Autor:

Vesti

30.08.2024

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osvrnuo se na posetu pre 5 godina.

PORUKA FRANCUSKOG PREDSEDNIKA NA ĆIRILICI! Makron se obratio nakon dolaska u Srbiju: "Iskrena radost je vratiti se!" (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron nastavlja posetu Srbiji, a danas će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posetiti i Novi Sad.

Makron je noćas, nakon održanog sastanka sa predsednikom Vučićem, podelio fotografiju koja je nastala 2019. godine, kada je prvi put došao u Srbiju.

Fotografija je nastala kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, a domaćin je, kao i ovog puta, bio Vučić.

Makron je u opisu objave na ćirilici ispisao prijateljske reči:

- Čuvam dragu uspomenu na svoju posetu pre pet godina u Srbiji. U svetu gde je sve nestabilno, lepo je imati pouzdane prijatelje i istorijske konstante. Delimo ih. Iskrena radost je vratiti se - napisao je Markon na ćirilici na svom nalogu na mreži Iks.

 

 

Podsećamo, veliki broj građana Srbije dočekao je francuskog predsednika te 2019. godine, a Makron je deo govora održao na srpskom jeziku.

Predsednik Makron bio je u Beogadu u junu 2019. kada su dve zemlje obeležile 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa. Za francuskog državnika ispred Palate Srbija organizovan je doček uz navjiše državne počasti - gardu i himne Francuske i Srbije.

Sa predsednikom Makronom u Beograd je doputovala i brojna francuska delegacija. Pored Vučića, Makrona su isped Palate dočekali i predsednik Vlade Miloš Vučević i ministri Siniša Mali, Bratislav Gašić, Aleksandar Martinović, Tanja Mišćević, Jelena Begović, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Husein Memić, Irena Vujović, Zlatibor Lončar.

Nakon svečanog dočeka usledio je sastanak predsednika dvojice državnika. Dvojica državnika razgovarala su o veoma bitnim pitanjima, od evrospke perspektive Srbije i toga kako Makron kao predsednik jedne od dve najače zemlje članice EU vidi dalju perspketivu Srbije, do kupovine aviona "Rafal" za koju cena više nije pitanje već određene garancije.

Tokom dvodnevne zvanične posete Srbiji, predsednik Markon će pored Beograda, posetiti i Novi Sad gde će imati priliku da vidi nove postavke u Galeriji Matice srpske.

Za danas je najavljeno obraćanje predsednika Vučića i Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "Šnajder elektrik" u Novom Sadu. Po povratku u Beograd učestvovaće u ceremoniji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" i uslediće obraćanje dvojice predsednika. Oko 15.50 časova očekuje se ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading