VUČIĆ I MAKRON U KOMPANIJI "ŠNAJDER ELEKTRIK" U NOVOM SADU! Makron: "Ako smo ovde zbog veštačke inteligencije, to je zbog toga jer Srbija ima važnu ulogu!

Autor:

Vesti

30.08.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić i predsednik Makron današnji dan započeli u Novom Sadu!

VUČIĆ I MAKRON U KOMPANIJI "ŠNAJDER ELEKTRIK" U NOVOM SADU! Makron: "Ako smo ovde zbog veštačke inteligencije, to je zbog toga jer Srbija ima važnu ulogu!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav, RTS1/printscreen

Juče je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao francuskog predsednika Emanuela Makrona i tom prilikom potpisani su vrlo važni sporazumi, od značaja za obe zemlje.

 - Imali smo duge razgovore, nastavićemo ih večeras do kasno u noć, takođe i sutra o svim važnim strateškim pitanjima. Zahvalio sam Makronu za podršci koju je Francuska pružala na EU putu ka našoj zemlji. Iz ovih 11 sporazuma ste mogli da vidite kako kroz sve sfere društvenog života se provlači naša saradnja - rekao je Vučić.

Francuski predsednik Emanuel Maron sleteo je u Beograd u dvodnevnu posetu Srbiji. Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obratili su se medijima.

Drugi dan posete! 

Drugi dan započeće obilaskom Galerije Matice Srpske u Novom Sadu. 

Odmah nakon toga, predsednici će se obratiti na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji InGrid – Schneider Electric LLC (Industrijska 3G, Novi Sad).

Nakon povratka iz Novog Sada predsednici će učestvovati na ceremoniji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji aerodroma Nikola Tesla, a u 15.50 predsednik Srbije će ispratiti svog kolegu predsednika Francuske nazada na put u njegovu zemlju.

Galerija Matice Srpske

Snežana Mišić, zamenica upravnika Galerije Matice Srpske u Novom Sadu kaže da je postavka koja pripada prvoj polovini 20. veka dobrim delom nastala pod francuskim uticajem. 

Republika

Foto: PINK TV/printscreen

 

 - Mi otvaramo zvanično krajem oktobra našu novu postavku, od 17. veka do današnjeg dana. Već u prvim godinama 20. veka, mnogi naši umetnici odlaze u Pariz, tamo se školuju i možemo reći da je gotovo prva polovina veka prošla pod francuskim uticajima. Ako zaokružimo priču - čitava umetnost i kultura su obeleženi pod francuskim uticajem. Saznali smo da je Emanuel Makron ljubitelj i poznavalac umetnosti i verujemo da će umeti da prepozna ono što ćemo mi danas prikazati, poput remekdela Save Šumanovića. Biće izložena dela Save Šumanovića koja je stvarao u Francuskoj, koja je potpisivao na latinici i na francuskom jeziku - kaže Mišić, prenosi RTS.

Predsednicima dve zemlje se prikazuju remekdela vezana za srpsko-francusku istoriju, a obilazak vodi zamenica upravnika Galerije Matice Srpske u Novom Sadu.

Jedan od najvažnijih srpskih slikara i umetnika koji će biti prikazan jeste Sava Šumanović, a koji je stvarao i u Srbiji i u Francuskoj, kako je već navela zamenica upravnika.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

 

Predsednik Vučić se zahvalio na Makronu na poseti Galeriji Matice Srpske, koji je bio očaran umetničkim delima koja su mu prikazana, a francuski predsednik je imao mnogo pitanja povodom onoga što je video. 

 - Hvala vam što se došli ovde, ovo je jedna od najvažnijih institucija u Srbiji - rekao je predsednik Vučić.

Makron oduševljen postavkom

Franucski predsednik se nakratko oglasio nakon posete Galeriji

 - Obavezao sam se da sa predsednikom Vučićem dođem u Novi Sad, žao mi je što ne mogu da ostanem duže. Drago mi je da vidim sve te umetnike i način kako nacija ramišlja - rekao je Makron.

Upravnica Galerije Matice Srpske Tijana Palkovljević otkrila je šta Makrona najviše zanimalo

 - Ovo je bila velika čast i velika poseta. Dolazak jednog od najznačajnih državnika EU bilo je fenomenalno iskustvo. Bilo je divno videti kako naš muzej može da impresioniora jednog svetskog državnika. Moram priznati da je bio jako zainteresovan. Ono što mu je skrenulo pažnju jeste Đura Jakšić i njegov "Ustanak Crnogoraca". Najviše ga iznenadli zografsko slikarstvo. Najponosnji je bio u sali 20. veka, kada smo govorili o parisko slikarskoj školi, tu je postao svestan o kulturnoj povezanosti naših zemalja. Predložila sam da se napravi jedna velika izložba srpske moderne umetnosti. Rekao je, "doći ću ja ponovo". Poznato je da on mnogo voli muzeje, on je sam tražio da poseti Galeriju Matice Srpske. Postavljao je puno pitanja, od autora, šta je tema, iz kojih je godina, pokušavao je da to hronološki namesti. Bio je veoma zainteresovan i ne mogu da iščekam da vidim šta je napsao u knjigu utisaka. Rekao je da je oduševljen da vidi kako je jedan narod gradio nacionalni identitet kroz umetnost - rekla je Palkovljević.

"Šnajder elektrik"

Prvo se obratio predsednik Vučić

 - Počastvovan sam što sam danas ovde i veoma srećan što ću moći vas da čujem. Stvarno neću da vas smaram nemojte da brinete. Pravo svakog čoveka je da ima pristup električnoj energiji. Beskrajno vam hvala na gostoprimstvu, hvala vam predsedniče što ste danas sa nama. Posle posete Galerije Matice Srpske, hvala vam što se na jednom mestu koje predstavlja modernu investiciju  - rekao je predsednik Vučić u uvodnom obraćanju.

 

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

 

Obraćanje Makrona

- Uvek smo ovde u čudnoj situaciji, trebalo bi da govorimo inteligentno o nečemu o čemu ljudi u publici znaju bolje od nas. Ako smo ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji to je zato što Srbija ima važnu ulogu i predsedava grupom koju smo oformili. Potpisali smo i jedan sporazum juče koji je nosilac jednog ambicioznog projekta. Sve što smo juče potpisali nam omogućava da naše veze budu bolje struktuirane.

Evropljani to sve gledaju sa distance, Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. Imamo kapacitete, imamo mogućnosti. Kineskim modelom veštačke inteligencije vlada Vlada Kine. Imamo američki model koji razvijaju privatne firme, to je drugačije i vidimo to na raznim temama. Imamo preduzetnike koji odlučuju o tome. Da stavimo čoveka u centar svega što se dešava, to je nešto što karakteriše Evropu i to treba da primenimo na veštačku inteligenciju, da ona bude u službi nečega što je naš kolektivni iteres.

Republika

Foto: RTS1/printscreen

 

- Zajedno treba da, ne kaskamo više, da investiramo više nego danas, da dostignemo nivo Kine i SAD, a onda i da definišemo pravila kako ćemo o ovoj temi razgovarati na svetskom nivou. To bi trebalo da bude zasnovano na tri S, prvo je nauka. Drugo S je standard, potreban nam je zajednički standard. Treće S su rešenja, potrebno je da imamo zajednička rešenja, koja će biti otovrena, to je važno i da imamo evropska rešenja. Glavni rizik naš je da zavisimo od standarda i rešenja koja neće biti evropski - rekao je Makron.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading