EVROPA I AMERIKA KURTIJU ODREŠILE RUKE! Beograd zagrmeo zbog haosa na Kosmetu: "Svaka vam čast ako je ovo vrhunac vašeg odgovora na njegov teror"

Autor:

Vesti

06.08.2024

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dozvolili su mu da sprovodi etničko čišćenje, bolje da se i nisu oglasili.

EVROPA I AMERIKA KURTIJU ODREŠILE RUKE! Beograd zagrmeo zbog haosa na Kosmetu: "Svaka vam čast ako je ovo vrhunac vašeg odgovora na njegov teror"

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, Tanjug/AP, Shutterstock

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je upad tzv. kosovske policije u filijale "Pošte Srbije" na severu Kosova i Metohije nastavak progona srpskog naroda na KiM od Aljbina Kurtija i privremenih institucija u Prištini.

Antisrpska politika Aljbina Kurtija se svodi na to da se stvori etnički čisto Kosovo i sve što Kurti radi u poslednje dve godine čini upravo da dođe do proterivanja Srba sa prostora KiM. A on će to učiniti i čini raznim eskalatornim potezima. Pre svega, stvara nepodnošljive uslove za život Srba, kako na severu tako i južno od Ibra - rekao je Petković za Tanjug.

On je ocenio da je teror koji sprovodi Aljbin Kurti nešto što najdirektnije ugrožava osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da su Srbi na KiM "svoji na svome", da oni žive u svojim domovima, školuju se u svojim srpskim školama, leče u srpskim bolnicama, rade u srpskim institucijama, Petković je naveo da je politika Aljbina Kurtija da stvori etnički čisto Kosovo.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Facebook.com

Aljbin Kurti

Kako je dodao, zbog toga na sve načine, pre svega proterivanjem Srba svim ovim akcijama tzv. kosovske policije koji idu u pravcu zatvaranja srpskih institucija, bilo da je reč o poštama, bilo da je reč o poštanskoj štedionici, banci, trezoru Narodne banke, zatvaranja mnogih srpskih opština, privremenih organa, južno od Ibra, zatvaranja ambulante u Prištini, sve je to pokazatelj da on zapravo ne želi ništa srpsko na prostoru Kosova i Metohiji

- Kurti ovakvim činom takođe čini sve da ne dođe nikada do formiranja zajednice srpskih opština, zato što upravo srpske institucije na Kosovo i Metohiji predstavljaju osnovnu infrastrukturu za formiranje zajednice srpskih opština, koja treba da obezbedi i individualna i kolektivna prava za srpski narod, s obzirom da tih prava danas nema na Kosovo i Metohiji i nema i za Srbe - objasnio je Petković.

Podsetio je da više od godinu dana postoji zabrana srpske robe na KiM, te ukazao da Kurti apsolutno čini sve, ukidanjem dinara, da spreči da Srbi primaju i plate, i penzije, i socijalna davanja.

Republika

Foto: Tanjug

Petar Petković

Saopštenje EU, koja je ocenila da su potezi Prištine bili jednostrani, nekoordinisani i da krši dogovore postignute u okviru dialoga Belgrada i Prištine, ističe Petković, predstavlja još jednu u nizu birokratsku blamažu Evropske unije kada je reč o teroru Albina Kurtija i kada je reč o stradanju srpskog narode na Kosovo i Metohiji.

Svaka im čast ako je vrhunac njihovog odgovora na teror Albina Kurtija ovo saopštenje u kome vidite sav besmisao politike Evropske unije prema dijalogu i pitanju Kosova i Metohije... Bolje da se Evropska unija možda nije ni oglasila, nego što se na ovakav način oglasila, dajući dodatno vetar u leđa Albinu Kurtiju - rekao je Petković.

Petković je naveo da Srbija ima informacije i kako se, kako je rekao, ublažavalo ovo saopštenje i ko stoji za toga i ko i na koji način štiti Kurtija, dodajući da su to "mentori kosovske nezavisnosti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading