ODREŠILI KURTIJU RUKE I PUSTILI GA DA RADI ŠTA HOĆE! Starović o reakciji Amerike i EU na haos na Kosmetu: "Verbalna osuda jednaka je prećutnom odobravanju"

Autor:

Vesti

06.08.2024

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ništa osim vređanja zdravog razuma"

ODREŠILI KURTIJU RUKE  I PUSTILI GA DA RADI ŠTA HOĆE! Starović o reakciji Amerike i EU na haos na Kosmetu: "Verbalna osuda jednaka je prećutnom odobravanju"

Foto: Printscreen/TikTok/ Nemanja Starović, Profimedia Aaabaca Abaca Press Profime

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nemanja Starović ocenio je da je verbalna osuda EU na zatvaranje filijala Pošte Srbije na severu Kosova jednaka prećutnom odobravanju, i podsetio da su predstavnici Unije na istovetan način reagovali i pre dva meseca.

"Privremene vlasti Kosova zatvorile su sve filijale Pošte u severnom delu koji je naseljen Srbima, dodatno lišavajući lokalno stanovništvo osnovnih usluga", naveo je Starović na platformi "X".

 

 

On je dodao da je reakcija EU na zatvaranje filijala Pošte bila ista kao i pre više od dva meseca, kada je tzv. Kosovska policija upala u ekspoziture Banke Poštanske štedionice

"Verbalna osuda jednaka je prećutnom odobravanju. Ništa osim vređanja zdravog razuma", dodao je Starović.

Podsećamo, Evropska unija i američka ambasada u Prištini osudile su ovu jednostranu akciju Prištine, ali na tome će se verovatno, kao i do sada, najverovatnije sve završiti.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je "duboko razočarana" jednostanim, nekoordinisanim akcijama koje je preduzela vlada u Prištini protiv filijala Pošta Srbije na severu KiM.

"Kosovske nekoordinisane akcije stavljaju kosovske građane i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebnu eskalaciju regionalnih tenzija i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog partnera", navodi se u saopštenju ambasade objavljenom na platformi X.

Republika

Foto: Printskrin

Pošta Srbije

Ambasada SAD apeluje na privremene prištinske vlasti da "prekinu sa daljim jednostranim akcijama i da se vrate konstruktivnom učešću u dijalogu pod okriljem EU kako bi se rešila pitanja vezana za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine".

Evropska unija saopštila je sinoć da je jučerašnje zatvaranje devet filijala Pošte Srbije na severu KiM od prištinskih vlasti jednostrani i nekoordinisani korak koji krši dogovore postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

"Jednostrani i nekordinisani postupci ne mogu pružiti rešenja za ovo ili bilo koje drugo pitanje koje se odnosi na proces normalizacije između Kosova i Srbije. Zatvaranje postojećih usluga za Srbe na Kosovu, bez ikakvog prethodnog dogovorenog aranžmana, dodatno će negativno uticati na svakodnevni život i uslove života ove zajednice. Pozivamo vladu Kosova da preispita svoju odluku i da pronađe pregovarano rešenje za ovo pitanje u okviru Dijaloga", dodaje se u saopštenju EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading