PREKINITE SA DALJIM JEDNOSTRANIM AKCIJAMA! Američka ambasada ZAPENILA zbog haosa na Kosmetu

Autor:

Vesti

06.08.2024

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je Aljbin Kurti ovim potezom prešao Rubikon?

PREKINITE SA DALJIM JEDNOSTRANIM AKCIJAMA! Američka ambasada ZAPENILA zbog haosa na Kosmetu

Foto: Profimedia Aaabaca Abaca Press, Shutterstock

Američka ambasada u Prištini saopštila je večeras da je "duboko razočarana" jednostanim, nekoordinisanim akcijama koje je preduzela tzv. vlada u Prištini protiv filijala Pošta Srbije na severu.

"Kosovske nekoordinisane akcije stavljaju kosovske građane i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebnu eskalaciju regionalnih tenzija, i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog partnera", navodi se u saopštenju ambasade objavljenom na platformi X.

 

 

Ambasada apeluje na privremene prištinske vlasti da "prekinu sa daljim jednostranim akcijama i da se vrate konstruktivnom učešću u dijalogu pod okriljem EU kako bi se rešila pitanja vezana za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine".

Tzv. kosovska policija je današnji upad u objekte Pošte Srbije na severu KiM sprovela bez pisanog naloga suda, već na osnovu usmene naredbe.

Tzv. kosovska policija je zatvorila devet objekata Pošte Srbije u sve četiri opštine na severu KiM, a kao razlog je navedeno da su radile bez licence.

Podećamo da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio sinoć da je ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pokušaj izazivanja ratnog sukoba i da to radi organizovano uz podršku pojedinih zapadnih sila, a da Beograd želi da sačuva mir.

"Kurtijevo ponašanje je pokušaj izazivanja ratnog sukoba. Mi ne želimo rat, želimo da sačuvamo mir, ali on to radi smišljeno, organizovano i uz podršku pojedinih zapadnih sila", rekao je Vučić na pitanje kako komentariše pritisak Kurtijeve vlasti na Srbe i njihovo zastrašivanje hapšenjima u subotu i jučerašnjim upadima u objekte Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije.

Republika

Foto: Pink/Printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić

On je saopštenje Evropske službe za spoljne poslove ocenio kao sramotno i bezobrazno, navodeći da se u tom saopštenju pozivaju Priština i Beograd da razgovaraju o Kurtijevim jednostranim i protivpravnim postupcima.

"Pa tako sledeći put kad bude pobio 20 ljudi mi ćemo opet da idemo u dijalog da razgovaramo o tome da li je mogao ili nije i koje su im ideje da to prevaziđemo", rekao je Vučić sinoć tokom obilaska radova na izgradnji dečje bolnice Tiršova 2.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading