SAMO PROBAJ DA TO URADIŠ BEZ PRISTANKA SRBIJE! Stano zalepio diplomatski šamar Kurtiju: DALJE OD MOSTA NA IBRU!

Autor:

Vesti

01.08.2024

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ponovno otvaranje mosta na Ibru je tema dijaloga i bilo koja odluka o tome mora biti doneta kroz dijalog"

SAMO PROBAJ DA TO URADIŠ BEZ PRISTANKA SRBIJE! Stano zalepio diplomatski šamar Kurtiju: DALJE OD MOSTA NA IBRU!

Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia, Erkin Keci / AFP / Profimedia

Portparol Evropske unije Peter Stano dao je do znanja Prištini da joj nije dozvoljeno da povlači jednostrane poteze i jasno poručio da je odluka oko otvaranja glavnog mosta na Ibru tema dijaloga i da bilo kakva akcija u vezi sa tim može biti doneta samo u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu istakao da EU nikada nije spekulisala o scenarijima ili generalnoj poziciji kada su u pitanju sporazumi koji moraju da se implementiraju u okviru dijaloga.

"To je jedan dugoročan stav Brisela koji važi za obe strane. Bilo kakvi koraci ili akcije koje preduzima ili planira da preduzme jedna ili druga strana u dijalogu, a koje mogu uticati na tok razgovora, treba da budu razrešeni, prodiskutovani ili kao jedna od tema dijaloga pod nadzorom EU", naglasio je Stano.

U vezi sa tim, on je, na pitanje novinara šta će se dogoditi ako Priština otvori most između južne i severne Mitrovice, rekao da to mora biti tema dijaloga.

"Ponovno otvaranje mosta na Ibru je tema dijaloga i bilo koja odluka o tome mora biti doneta kroz dijalog", naglasio je Stano. 

Podsećamo da je glavni most na Ibru, koji deli Severnu od Južne Mitrovice, mesto stalnog ugnjetavanja Srba, a nedavno je i srpska novinarka bila gađana i posečena komadima staklene flaše upravo na ovom mestu. Režim Aljbina Kurtija pod parolom "bezbedne situacije" pokušavaju da nasilno otvore most, koje trenutno čuvaju snage KFOR-a. Ako se most otvori, i samo srpsko stanovništvo je svesno da će njihova i ovako krhka bezbednost biti još više ugrožena, čemu se Kurti i nada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading