NA KOSOVU SE DEŠAVA "TIHA OLUJA" - Albanac FRAPIRAN zbog Kurtijevog pogroma Srba: "OVO JE APSURDNO"

Autor:

Vesti

05.08.2024

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Koristi hapšenja i druge oblike represije kao sredstvo za postizanje cilja, potpune marginalizacije srpske zajednice."

NA KOSOVU SE DEŠAVA "TIHA OLUJA" - Albanac FRAPIRAN zbog Kurtijevog pogroma Srba: "OVO JE APSURDNO"

Foto: Profimedia/ Julien Mattia, Tanjug/ Dimitrije Goll, Tanjug/AP

U jutarnjem programu Kurir televizije gosti Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca, i Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, govorili su o nedavnim hapšenjima Srba u Kosovskom Pomoravlju.

Tema koja je dominirala razgovorom bila je kontinuirani pritisak na srpsku zajednicu, uključujući petoricu Srba uhapšenih tokom vikenda, kojima je određen pritvor do 30 dana bez preciziranja optužbi.

- Ovo je deveto neosnovano hapšenje od početka godine. Jasno je da se radi o novom pritisku na srpski narod na Kosovu i Metohiji. Vidimo da međunarodna zajednica, posebno EU i SAD, ne reaguje na ove provokacije. Njihove reakcije ostaju na verbalnom nivou, bez konkretnih poteza - rekao je Marinković.

13. april - tzv. kosovska policija je na administrativnom prelazu Brnjak, bez pravnog osnova, uhapsila Srećka Sofronijevića iz Zvečana, kog su pripadnici ROSU ranili iz vatrenog oružja pre tri godine

27. april - na administrativnom prelazu Brnjak uhapšen je Jusuf Šujak (58), bošnjačke nacionalnosti, iz Novog Pazara, pod sumnjom da je počinio navodni ratni zločin

10. maj - tzv. kosovska policija je na administrativnom prelazu Jarinje uhapsila Slobodana Miletića iz Zvečana bez jasnog obrazloženja

19. jun - na Bistričkom mostu uhapšen je Lazar D. zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan

27. jun - tzv. kosovska policija uhapsila je Srđana Lazovića iz Leposavića zbog navodnih ratnih zločina

07. jul - tzv. kosovska policija privela je četiri maloletna mladića koji su lepili nalepnice sa obeležjima Crvene zvezde zbog navodnog "izazivanja mržnje"

22. jul - na prelazu Merdare uhapšen je Saša Z. (39) iz Beograda, koji je trebalo da učestvuje na memorijalnom turniru povodom obeležavanja 25 godina od stradanja 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku

Marinković je naglasio da je cilj ovih hapšenja jasan - iseljavanje Srba sa Kosova.

Aljbin Kurti i privremene institucije u Prištini koriste svaku priliku da otežaju život Srbima na Kosovu i Metohiji. Prema statistici, više od 15 odsto Srba se iselilo sa ovog područja u proteklih godinu dana. Ovo što se sada dešava može se opisati kao "tiha oluja". Dok smo fokusirani na događaje na severu Kosova, zaboravljamo na druge delove, poput Gnjilana, gde Srbi takođe trpe pritiske. Kurti koristi hapšenja i druge oblike represije kao sredstvo za postizanje cilja, potpune marginalizacije srpske zajednice - rekao je Beriša.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Facebook.com

Aljbin Kurti

Beriša je takođe ukazao na nepravedne optužbe protiv uhapšenih Srba, ističući da su one često neosnovane i bazirane na nepostojećim dokazima.

Nakon 25 godina, optuživati nekoga za ratne zločine bez ikakvih dokaza je apsurdno. Ovo je jasan znak da se radi o politički motivisanim hapšenjima - navodi on.

Oba sagovornika su se složila da je uloga međunarodne zajednice, posebno Kfora, ključna u zaštiti srpske zajednice na Kosmetu.

- Kfor je odgovoran za bezbednost na Kosovu, ali izgleda da oni prebacuju odgovornost na Euleks i kosovske bezbednosne snage, koje očigledno ne štite srpsku zajednicu - rekao je Marinković.

Podsećamo da će se meštani srpskih sredina u Kosovskom Pomoravlju okupiti danas u podne u Pasjanu na mirnom protestu povodom hapšenja petoro njihovih komšija i sunarodnika, objavljeno je na više društvenih mreža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading