OSMANI ZABOLA NOŽ U LEĐA KURTIJU I PRIŠLJAMČILA SE AMERIMA! Rat na čelu lažne države, mali Aljbin pogubio ovce, VJOSA PREUZELA KORMILO

Autor:

Vesti

22.07.2024

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je ovo kraj političke karijere lažnog premijera?

OSMANI ZABOLA NOŽ U LEĐA KURTIJU I PRIŠLJAMČILA SE AMERIMA! Rat na čelu lažne države, mali Aljbin pogubio ovce, VJOSA PREUZELA KORMILO

Foto: Profimedia

Politikolog Ognjen Gogić ocenio je da je kriza u odnosima na relaciji "predsednica" - "premijer" rezultat teranja inata Aljbina Kurtija Zapadu što Vjosa Osmani vešto koristi kroz svoju “diplomatsku ofanzivu”.

Gogić u razgovoru za Kosovo onlajn naglašava da je pojačana diplomatska aktivnosti "predsednice" Osmani “simptom” da postoji kriza u odnosima, ali i podseća da je to rezultat činjenice da Kurti još dok je bio u opoziciji nije uživao poverenje Zapada, a da po dolasku na vlast nije smatrao da treba da se dokazuje i menja takvu percepciju o sebi već je samo dodatno pogoršavao.

Terao je inat Zapadu, pre svega Amerikancima. I to je zaista dovelo do toga da čak i kada je, recimo, došlo do promene administracije, kada je Bajden preuzeo Belu kuću, bilo je za očekivanje da će odnosi između Kurtija i Bajdena biti bolji nego između Kurtija i Trampa svojevremeno. Međutim, to se nije desilo. Dakle, Kurti je i dalje ostao neko koga Amerikanci nisu naročito uvažavali, u koga nemaju puno poverenja, što je onda Osmani sa svoje strane umela da koristi i da se prikaže kao neko ko je zapravo bolji sagovornik. Tako da je to jedna netrpeljivost koja je međusobna, koja postoji. Kurti svojim jednostranim potezima i terenjima inata to dodatno pogoršava”, kaže Gogić.

Upitan da li u tom svetlu treba posmatrati i nedavnu “evropsku američku turneju” Osmani, posebno prisustvu Samitu Natoa u Vašingtonu, ovaj politikolog kaže da je ta poseta mnogo više pokazatelj koliko su SAD zainteresovane za tzv. Kosovo.

“Podsetio bih da je Osmani otišla u Sjedinjene države na poziv, i to Blinkena, kako se navodi. Nije njen kabinet ugovarao te posete već je bila pozvana da dođe tamo, tako da je pre reč o diplomatskoj ofanzivi prema Kosovu, nego obrnuto. Ona je naravno to iskoristila da lobira za pozicije Kosova, ali to pre svega nama treba da sugeriše da Sjedinjene države zapravo računaju na Kosovo i imaju određena očekivanja, planove vezano za Kosovo”, objašnjava Gogić.

Kaže da je poziv "predsednici" Osmani usledio zato što je ona za SAD “saradljivija” i neko “koga vide kao sagovornika na Kosovu za svoje ciljeve”.

“To je zapravo poruka koju treba da izvučemo iz ovoga, da na Kosovo računaju i da oni sa Kosovom žele da nastave da razvijaju odnose. Ali odabrali su sagovornika koji je prijemčiviji za njihove sugestije. Naravno, Osmani je iskoristila priliku da ponovi te pozicije Kosova, da lobira za neke stavove Kosova, pre svega u dijalogu i odnosu prema Beogradu, odnosu prema Zajednici srpskih opština, prema onom sporozumu od prošle godine... Ali, takođe, naravno, ima i tu komponentu izolacije Kurtija”, smatra Gogić.

Podseća da je dokaz ovoj tvrdnji i činjenica da Kurti nikada nije bio pozivan da prisustvuje ovakvi događajima, a da je tokom svojih borava u SAD takođe izostajao susret sa značajnijim predstavnicima američke administracije.

“To zapravo pokazuje da oni Kurtija ne vide kao sagovornika, ali isto tako pokazuje da Osmani se ne libi da popunjava taj vakum”, zaključuje Gogić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading