SITUACIJA NA KOSMETU NIKAD GORA! Kurti gura Srbe i Albance u ropstvo, SPREMAJU SE MASOVNI PROTESTI U PRIŠTINI?

Autor:

Vesti

01.08.2024

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomija lažne države na ivici ambisa

SITUACIJA NA KOSMETU NIKAD GORA! Kurti gura Srbe i Albance u ropstvo, SPREMAJU SE MASOVNI PROTESTI U PRIŠTINI?

Foto: Republika, Tanjug/AP, VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Analitičar Visar Imeri smatra da bi opozicija trebalo da organizuje veliki protest, ali ne da bi rušila vlast, već da bi građani izrazili nezadovoljstvo radom tzv. kosovske vlade s obzirom na to da je situacija na Kosmetu, kako ocenjuje, teža nego ikada.

"Verujem da je vlast nanela veliku štetu ekonomiji Kosova, a kroz javni diskurs opozicije predstavljeno je koliku je ekonomsku štetu nanela vlada Kurtija i njegovo ponašanje, da ne pričamo o dijalogu, već samo ekonomiji, i zašto danas imamo najtežu situaciju do sada", rekao je Imeri za Dukađini.

Izrazio je očekivanje da će političke stranke promeniti svoj pristup i jasno staviti do znanja da se ne protive lično Samoopredeljenju, već da su nezadovoljni rada tzv. Vladom Kosova.

Smatra da bi trebalo organizovati veliki protest, da je to način da se izrazi nezadovoljstvo i da će samo tako vlast osetiti izbornu opasnost.

"Mislim da se izborna opasnost najbolje manifestuje velikim protestom na trgovima Prištine. Ne mogu da se javim za organizatora, ali mislim da treba da bude protest, ako neko pozove, ja ću prvi da izađem", poručio je on.

Punih šest meseci prošlo je otkako je usvojena uredba Centralne banke tzv. Kosova kojom je praktično zabranjena upotreba dinara na Kosovu, a meštani opštine Štrpce ističu da je situacija sve teža i da im najteže padaju odlasci, najčešće do Bujanovca, da bi podigli novac.

Slaviša Dobrosavljević iz Gotovuše rekao je za Kosovo onlajn da situacija bez dinara teško pada i trgovcima i narodu.

Mnogo je gore nego što je bilo, dinar je nama Srbima značio. Najteže je trgovcima ali i nama. Trgovcima treba vremena dok se naviknu na evro, dinar je bio naše platežno sredstvo. Veoma teško, a biće i dalje“, naveo je Dobrosavljević

Julija Mladenović primećuje da je starima i najugroženijima najteže.

„Svima se život promenio a najviše najugroženijima jer oni ne mogu da odu do graničnog prelaza ili do mesta gde mogu da promene novac. I deci koja primaju stipendije i nemaju mogućnost da putuju, kao i osobama sa invaliditetom“, kazala je Mladenović.

Igor Simanović ističe da je dodatni problem pri odlasku po dinare u Bujanovac i gužva na prelazima.

„Teško je, ide se za Bujanovac. Juče sam išao i gužva je na granici“, ispričao nam je Simanović.

Damjan Stamenković kaže da je navikao na plaćanje u dinarima i da mu ova situacija ne odgovara.

„Mlađe generacije navikle da plaćaju karticama, uzimaju novac sa kartica ili preko mobilnih aplikacija i ne mogu da razmene novac na kartici za dinar. Lično nisam navikao na plaćanje evrima i to mi kao Srbinu ne odgovara. Postoje i troškovi putovanja, granični prelaz uopšte nije blizu. Mi smo na jugu i sve to povećava troškove i čini situaciju sve težom“, kazao je Stamenković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (16)

Loading
Jovana

01.08.2024 10:33

Srbija to nece dozvoliti.

Sasa

01.08.2024 10:36

Da li ce prestati Kurti da terorise vise nas narod,dokle vise maltretiranje!? Kurti na sve nacine pokusava da provocira i da nas narod protera sa Kosova!

Petar

01.08.2024 10:38

Kurti i dalje nastavlja da terorise Srbe i Albance

Olivera

01.08.2024 10:41

Kurti je svojom politikom doveo situaciju na Kosovu do apsurda. Njegovo upravljanje je katastrofa za sve građane, a najviše za Srbe.