SRBIJA I SRPSKA UJEDINJENE! Danas obeležavamo DAN USTANKA NARODA SRBIJE u Drugom svetskom ratu i godišnjicu BITKE NA KOZARI!

Autor:

Vesti

07.07.2024

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da se ne zaborave srpski junaci koji su ustali protiv okupatora!

SRBIJA I SRPSKA UJEDINJENE! Danas obeležavamo DAN USTANKA NARODA SRBIJE u Drugom svetskom ratu i godišnjicu BITKE NA KOZARI!

Foto: Wikimedia/Public domain

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju dva važna događaja. Prvi je početak Bitke na Kozari, a drugi je Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje 82 godina od Bitke na Kozari počelo na Mrakovici, gde je kod Spomen-krsta služen parastos stradalima. Parastosu su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, više ministara u vladama Republike Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, prenosi RTRS.

Prisustvuju i predstavnici gradova i opština potkozarske regije, udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Drugog svetskog rata, Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka i građani.

Nakon parastosa, koje je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke, položeni su venci i cveće na Centralni spomenik.

Republika

Foto: Tanjukg- ZORAN ŽESTIĆ

Milorad Dodik

Pitomci Vojne akademije u Beogradu prodefilovali su ulicama Prijedora uoči obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari kojem će danas prisustvovati na Mrakovici, javlja Srna.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Kozara, jedno od mnogobrojnih mesta monstruoznog stradanja nedužnih Srba, krvava epopeja, te da u istoriji srpskog naroda nije bilo nijedne generacije koja nije doživela „svoju“ Kozaru.

Dodik je, povodom obeležavanja 82 godine od Bitke na Kozari, rekao za Srnu da je legendarna planina Kozara samo jedan od svedoka srpske muke, patnje i stradanja od nemačkih nacista i ustaša u Drugom svetskom ratu.

Prema rečima Dodika, o kakvom pogromu i dobro isplaniranom genocidu nad srpskim narodom, decom, ženama i starcima je reč, govori i tužna činjenica da su sva sela na Kozari 1942. godine ostala bez muške glave, a da su posle Drugog svetskog rata Kozarčani 18 godina čekali na prvog regruta za vojsku.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore, među kojima više od 23.000 dece.

Ovaj važan istorijski događaj zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Republika

Foto: SDPS

Rasim Ljajić ispred spomenika "Bombaš" u Zemunu

Takođe, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, sa saradnicima, položio je danas venac na spomenik "Bombaš" u Zemunu, povodom 7. jula - Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

SDP Srbije, kako se navodi u saopštenju, baštini i afirmiše antifašističke ideje, kao ključne civilizacijske vrednosti u svetu.

- Mi smo bili na pravoj strani istorije tokom Drugog svetskog rata, dali smo ogroman doprinos pobedi nad fašizmom i nemamo čega da se stidimo, već naprotiv - ponosni smo na ono što su naši preci postigli u borbi protiv najvećeg zla u 20. veku - stoji u saopštenju Socijaldemokratske partije Srbije.

Republika

Foto: SDPS

Rasim Ljajić ispred spomenika "Bombaš" u Zemunu

Spomenik u Zemunu prikazuje stojeću figuru bombaša, borca Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije od 1941. do 1945. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading