JOŠ JEDAN SASTANAK OD IZUZETNOG ZNAČAJA! Vučić sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom

Autor:

Vesti

13.07.2024

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liga je osnovana baš u Kairu 22. marta 1945. godine, a danas ima 22 člana

JOŠ JEDAN SASTANAK OD IZUZETNOG ZNAČAJA! Vučić sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se u Kairu sastao sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom.

Arapska liga je regionalna organizacija arapskih zemalja severne Afrike, Roga Afrike i jugozapadne Azije. Osnovana je u Kairu 22. marta 1945. godine, i tada ju je činilo šest članova. 

Danas Liga ima 22 člana, a glavni cilj organizacije je približavanje zemalja članica i koordinacija međusobne saradnje, čuvanje njihove nezavisnosti i suvereniteta, kao i razmatranje pitanja od opšteg interesa arapskih zemalja.

Prethodno, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija danas je u Kairu potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje i još 10  bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima. 

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Zajednički akcioni plan između Nadležno telo za investicije i slobodne zone GAFI - Arapska Republika Egipat i Razvojne Agencije Srbije (RAS) - Republika Srbija za 2024 -2025 potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib. 

Sporazum o saradnji između Grada Beograda i Grada Kaira potpisali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.  

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Užica i Guvernije Asuana - Grada Asuana potpisali su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.  

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Pazara i Grada Damieta potpisali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta  Badr Abdelati. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada Egipta u oblasti rada i zapošljavanja potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati. 

Protokol o saradnji između Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Al- Azhar Univerziteta u Egiptu potpisali su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija  Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Egipta o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar komunikacija i informacionih tehnologija Arapske Republike Egipat Amr Talat. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture Srbije i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta za saradnju u oblasti antikviteta i muzeja potpisali su ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi. 

Memorandum o razumevanju između Etnografskog muzeja u Beogradu i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta o saradnji u oblasti muzeja potpisao je ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi. 

Memorandum o razumevanju između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Carinske službe Egipta o saradnji u carinskim pitanjima potpisali su v.d. direktora Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Egipta Ahmed Kučuk.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (17)

Loading
Dara

13.07.2024 14:33

Ovako se dočekuje predsednik jedne države.

Aca

13.07.2024 14:34

Srbija je zemlja koja ima prijatelje širom sveta

Dara

13.07.2024 14:35

Vučić gde god da ode on je lepo dočekan

Maja

13.07.2024 14:35

Saradnja u razlicitim oblastima izmedju nase drzave i Egipta obezbedice vece mogucnosti napretka svih ljudi!