"UGOVOR O SLOBODNOJ TRGOVINI ZA SRBIJU I EGIPAT OD IZUZETNOG ZNAČAJA!" Vučić i Al Sisi su se obratili iz Egipta: u Srbiji ćete uvek imati prijatelja!

Autor:

Vesti

13.07.2024

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva poseta srpskog predsednika nakon 15 godina!

"UGOVOR O SLOBODNOJ TRGOVINI ZA SRBIJU I EGIPAT OD IZUZETNOG ZNAČAJA!" Vučić i Al Sisi su se obratili iz Egipta: u Srbiji ćete uvek imati prijatelja!

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, prvog dana zvanične posete Egiptu, sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem. Predsednik Srbije je u dvodnevnoj poseti ovoj zemlji.

Obraćanje dvojice predsednika

Predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi prvi se obratio.

- Došao sa delegacijom u Egipat, što oslikava volju za zajedničkom borbom. Ekselencijo, unapred se radujem saradnji. Nastavljamo sa zamajcem. Gostoprimstvo koje ste mi ukazali i ciljevi koje smo od tada postigli zaista predstavljaju zajednička uverenja za temelje za sveobuhvatnog odnosa Srbije i Egipta - rekao je Al Sisi.

Foto: TV Pink/printscreen

Obraćanje Aleksandra Vučića i Abdela Fataha Al SIsija

- Istakli smo značaj Srbije za mir i stabilnost u njenom regionu. Podržavamo inicijativu Otvoreni Balkan. -

"Ovo je vaš drugi dom", zaključio je egipataki predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na gostoprimstvu i istakao da su današnji sporazumi veoma važni za obe zemlje.

- Želim da se zahvalim na izuzetnom gostoprimstvu. Osećamo se kao kod kuće. Veliko hvala što smo uspeli posle 2022. i uspostavljanja Deklaracije, potpisali važne dokumete. -

- Zahvaljujući predsedniku Sisiju. Saglasaili smo se oko jedne stvari. Obojica smo izrazili želju da bude mir u svetu. Nekad je to bilo glupo reći, a danas je retkost. Mali broj zemalja sme to da kaže.

- Razgovarali smo o svim geopolitičkim pitanjima i svim vidovima saradnje. Brzo ćemo imati zajedničke vežbe srpske i egipatske armije. Verujemo da ćemo dovesti srpske investitore u Egipat. -

"Na političkom planu Srbija i Egipat obavljaće stalne konsultacije i zastupati slične ili istovetne interese".

"Sinoć sam imao priliku da razgovaram sa egipatskim ministrom, imaću i danas i sutra mnogo sastanaka, a želim predsedniče Sisi da vam izrazim divljenje kako vodite zemlju, posebno imajući u vidu u kakvom ste okruženju. A vi toliko gradite u svojoj zemlji, gradite novi glavni grad, gradite čitav sever Egipta... Čestitam vam na tome. Imao sam priliku da učim od vas. Imam želju da se i moja Srbija tom brzinom razvija".

Predsednik Srbije je pozvao predsednika Al Sisija da poseti našu zemlju i zaključio sa:"Neka živi prijateljstvo Srbije i Egipta."

Potpisivanje sporazuma

Nakon plenarnog sastanka, pristupilo se potpisivanju sporazuma. Spisak svih sporazuma možete pogledati OVDE.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha Al Sisija danas je u Kairu potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Foto: TV Pink/printscreen

Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat. Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

Sastanak Vučića i Al Sisija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom boravi u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat.

- Sa prijateljem i uvaženim domaćinom predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta, mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima ćemo sarađivati u predstojećem periodu.

Razmenili smo mišljenja i o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi naših zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti.

I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu.

Zato ćemo danas dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit naših naroda.

Hvala Vam na izuzetnom gostoprimstvu, poštovani prijatelju Al Sisi
 - napisao je Vučić na Instagramu.

Svečani doček

Predsednik Vučić, koji je sinoć doputovao u posetu Egiptu, prvo je posetio Memorijalni kompleks neznanom junaku i položio je venac na grob Neznanom junaku, a obišao je i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata gde je položio venac.

Po dolasku u Kairo, predsednik Vučić je razgovarao sa ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Arapske Republike Egipat Al Hatibom i istakao da je poseta Egiptu ''velika i važna''. 

''Radujem se susretu i razgovoru sa predsednikom i velikim prijateljem predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, prilici da ponovo razmenimo mišljenja o jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Egipta, ali i da konkretizujemo ranije dogovore'', naveo je Vučić.

Nakon susreta dvojice predsednika, biće održan i plenarni sastanak dve delegacije prevođene predsednikom Vučićem i predsednikom Egipta. 

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministri u Vladi Srbije Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović i Jelena Begović. 

U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko.

Po zavšetku plenarnog sastanka dve delegacije, u prisustvu dvojice predsednika, biće potpisan niz bilateralnih sporazuma i memoranduma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture. 

Među najvažnijim sporazumima je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, koji će nakon ratifikacije obuhvatati 16.000 proizvoda koji će se uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina.

Biće održana i zajednička konferencija za medije dvojice predsednika, nakon čega će predsednik Vučić prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Egipta Al Sisi. 

Kasnije tokom dana predsednik Vučić razgovaraće i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, a na kraju dana posetiće i kompleks piramida u Gizi.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina.

Prethodno je u julu 2022.godine u zvaničnoj poseti Srbiji boravio predsednik Egipta Al Sisi, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije nasoj zemlji. 

Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu. 

Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Tokom drugog dana posete, u nedelju, predsednik Vučić sastaće se sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II, a imaće i odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji će okupiti veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Sanja

13.07.2024 12:11

Dve velike zemlje posle 15 godina ponovo se sastaju i planirano veliko prijateljstvo,mir i oličenje ove dve zemlje

Milica Milicic

13.07.2024 12:21

Važan sporazum za trgovinsku razmenu između Srbije i Egipta.

Joca

13.07.2024 13:46

Ovo je važan ugovor za Srbiju.

Joca

13.07.2024 13:47

Prijateljstvo od velikog značaja za Srbiju.