KRVAVI PAKT: Priština i Sarajevo u zajedničkom poduhvatu protiv Srba!

Autor:

Vesti

24.06.2024

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurtijev fantomski institut potpisuje sporazum s memorijalnim centrom u Srebrenici

KRVAVI PAKT: Priština i Sarajevo u zajedničkom poduhvatu protiv Srba!

Foto: AP Armin Durgut, Profimedia

Priština i Sarajevo sklopili su krvavi pakt protiv Srba, čiji je cilj da posle Bošnjaka i Albanci s Kosova i Metohije izađu sa svojom rezolucijom o zločina koje su navodno počinili Srbi.
Prištinski institut za istraživanje i dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata (fantomska institucija iza koje stoji Aljbin Kurti) i memorijalni centar Srebrenica najavili su potpisivanje memoranduma o saradnji. Cilj te saradnje, nema nikakve dileme, jeste zajedničko delovanje protiv Srbije i Srpske.

Foto: Profimedia Eric Feferberg Afp Profimedia

Zločinci OVK

DUGO TRAJE

Pošto Priština već duže vreme pokušava da usaglasi svoju politiku sa zvaničnim Sarajevom, iza ovoga se zapravo krije pokušaj Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, da prekopira rezoluciju o Srebrenici, koja je uz tanku većinu i preglasavanjem doneta u UN, i krene u obračun sa Srbijom i Srpskom.

Dogovoru o prljavoj saradnji prethodila je nedavna poseta direktora memorijalnog centra u Srebrenici Emira Suljagića (najpoznatiji po tome što je oca, koji je umro prirodnom smrću, sahranio kao žrtvu Srebrenice) Prištini, gde ga je dočekao Kurti lično. Mediji prenose da je takozvani kosovski premijer tokom sastanka naveo da za mir na Balkanu "Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću i odgovara za počinjene zločine, masakre i genocide, a da odgovorni za zločine počinjene tokom rata budu privedeni pravdi".

Foto: AP Armin Durgut

Direktor centra Emir Suljagić

Inače, pre nedelju dana je direktor prištinskog instituta Adem Hetemi potvrdio da je u toku proces potpisivanja sporazuma i saopštio da će on omogućiti regionalnu saradnju, koja za cilj ima da dokumentuje sve ratne zločine počinjene tokom ratova na prostoru bivše SFRJ. Hetemi je tada naglasio i da saradnja neće biti samo na lokalnom nivou već da oni nastoje da regionalizuju saradnju i s drugim institucijama.

Advokat Tom Gaši, jedan od Kurtijevih glasnogovornika, ocenio je da je krajnji cilj ove saradnje još jedna rezolucija UN protiv Srbije.

- Pošto već imamo jednu rezoluciju UN, ja mislim da svi iz bivše Jugoslavije treba da imaju isti cilj, da se otkriju svi zločini ko god da ih je činio, ali u ovoj situaciji govorimo o Vojsci Srbije - poručio je Gaši.

Da Albanci ovim sporazumom hoće da iskopiraju ono što su Bošnjaci uradili pričom o Srebrenici, smatra i naučni saradnik Balkanološkog instituta Igor Vukadinović. Ipak, dodaje, sumnja da će u tome uspeti.

Foto: Profimedia Aaabaca Abaca Press

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti

SVE NAOPAKO

Nenad Stevandić, predsednik Skupštine RS, kaže za Srpski telegraf da je ovo pokušaj legalizacije etničkog čišćenja i ubijanja Srba.

- Nakon što su proterali 90 odsto Srba iz Federacije BiH i blizu 90 odsto Srba sa Kosova, potpuno je jasno da im je sada potrebna neka vrsta legalizacije etničkog čišćenja, ubijanja, proterivanja. Ovo je vrlo zgodan način da se to uradi na stereotipnoj priči devedesetih godina, kada je svet bio unipolaran i kada Srbi nisu imali nikakvu šansu da dokažu istinu, kada su bili ugroženi, bombardovani i satanizovani. Danas je drugačije vreme. Ovo će biti još jedan pokušaj bacanja prašine u oči ili pokušaj da se Srbi ponovo pokažu kao ružni, prljavi, zli, a dokazaće se da su oni takvi kakvim žele da prikažu Srbe. Oni su ti koji su proterali druge narode, uništili njihovu imovinu, prema tome jedina rezolucija koja bi imala smisla je da ide u tom pravcu - poručio je Stevandić.

Graovac: Hoće da izvrše pritisak

Prema rečima Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, Priština i Sarajevo pomažu se u zajedničkom cilju: promovisanju nezavisnosti Kosova i gašenju Republike Srpske. Podseća i da je Kurti u prethodnom periodu uporno ponavljao da postoje neka četiri navodna genocida koja su Srbi počinili nad Albancima na KiM. Na tom narativu će, dodaje, i nastaviti da insistira da bi izvršio pritisak na međunarodnu zajednicu, a da ona dodatno utiče na Srbiju da prihvati nezavisnost svoje južne pokrajine.

- Kada sve uzmete u obzir, onda vam postaje jasno da Priština duže vreme pokušava da se uskladi s političkim Sarajevom. I jedni i drugi imaju jak lobi, naročito u SAD, i ovo je nekakav pokušaj saradnje na tome da jedni druge potpomognu ka zajedničkom cilju - ističe Graovac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Paja

24.06.2024 13:06

E tako, pa mi organizujemo i dozvoljavamo Mirdite i zblizavajmo se sa njima.