"NE VOLIM DVOSTRUKE STANDARDE, AKO JE DOBRO ZA EU, DOBRO JE I ZA SRBIJU": Miloš Vučević na međunarodnoj konferenciji u Atini!

Autor:

Vesti

17.06.2024

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučević je istakao i da kada je reč o Zapadnom Balkanu možemo da govorimo samo o pet zemalja i jednoj pokrajini u smislu poštovanja međunarodnog prava

"NE VOLIM DVOSTRUKE STANDARDE, AKO JE DOBRO ZA EU, DOBRO JE I ZA SRBIJU": Miloš Vučević na međunarodnoj konferenciji u Atini!

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas na međunarodnoj konferenciji u Atini "Mir i održivi razvoj" posvećenoj šestoj godini od potpisivanja Prespanskog sporazuma, da ne voli da vidi dvostuke standarde koji postoje i kada je reč o saradnji Beograda sa Pekingom - EU može, Srbija ne može, a ni kada se govori o poštovanju teritorijalnog integriteta koji je bitan u slučaju Ukrajine ali ne i Srbije.

Vučević je to rekao u drugom delu panela "Perspektiva pristupanja Zapadnog Balkana i njegov značaj za budućnost Evrope. Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog zamaha?", odgovarajući na pitanja moderatora o kritikama vezanim za posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu i saradnji sa Pekingom i Moskvom iz ugla sankcija. Premijer Srbije je tom prilikom govorio i o novoj metodologiji za pristupanje EU, kada je ocenio i da bi bilo dobro kada bi dozvolili Srbiji da na putu ka EU ima barem isti ili jednak pristup kao i druge zemlje.

Odgovarajući na komentar moderatora vezan za kritike zbog posete kineskog predsednika naglasio je da je Srbija ponosna na tu posetu, da Beograd brine o nacionalnim interesima, ekonomiji i da će nastaviti da sarađuje sa Pekingom.

- Ne volim dvostruke pristupe ili standarde - rekao je premijer i podsetio da je dan pre toga Si Đinping posetio Francusku i razgovarao sa predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom EK Ursulom fon der Lajen.

- I niko se na to nije žalio. Iz Beograda je otputovao u Mađarsku koja je članica EU i NATO - rekao je Vučević.

Naglasio je da ne može da prihvati to da je za Nemce u redu da posluju sa Kinom, ali je za Srbiju to zabranjeno.

- Ako je dobro da Francuska ili EU sarađuju sa Kinom pretpostavljam dobro je i za Srbiju - naveo je Vučević i naglasio da je Srbija naravno spremna da kroz evropski put uskladi spoljnu potiku i bezbednost sa EU.

- Naravno, spremni smo za EU da kroz evropski put uskladimo našu spoljnu politiku i bezbednost - rekao je on i dodao da želi da podvuče činjenicu, da je očigledno da je Poglavlje 35 ili pitanje spoljne politike i bezbednosti sada novi politički kredo EU. Prema njegovim rečima, to je najvažnije pitanje za Srbiju, važnije od reformi, koje, kako je naglasio, "ne želi da potcenjuje".

Vučević je istakao i da kada je reč o Zapadnom Balkanu možemo da govorimo samo o pet zemalja i jednoj pokrajini u smislu poštovanja međunarodnog prava. Dodao je da ako govorimo o šest država isključujemo konačan dogovor ili rešenje. Vezano za pitanje o sankcijama protiv Rusije, Vučević je naglasio da ne treba da se zaboravi to da je Srbija glasala za sve Rezolucije vezano za teritorijani integritet Ukrajine.

- Mi nemamo nikakav problem sa Ukrajinom, oni su naši prijatelji. Nisu priznali takozvano Kosovo. Pitamo samo da li svi vi samo govorite o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i šta je sa našim - rekao je Vučević.

Podsetio je da je Srbija bila izložena sankcijama i da su zbog njih stradali samo obični ljudi, a ne režimi. Dodao je da se zbog sankcija koje su uvedene Rusiji ne vide konkretni rezulati na bojnom polju.

- U ovom trenutku Srbija zavisi od ruskog nacionalnog gasa i nafte, ako uvedemo sankcije Rusiji, pogodićemo samo našu, a ne njihovu ekonomiju - rekao je on i naglasio da su nam vema važni odnosi sa Kinom i Rusijom zbog Kosova i njihovim glasovima u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Govoreći o novoj metodologiji za pristup EU, uvedenoj 2021, naveo je da je to dobar primer da pokažemo ko je spreman da postane punopravna država članica EU.

- Naravno, spremni smo za EU da kroz evropski put uskladimo našu spoljnu politiku i bezbednost. I samo da podvučem ovu činjenicu, očigledno, da je Poglavlje 35 ili pitanje spoljne politike i bezbednosti sada novi politički kredo EU - kazao je on.

- Dozvolite nam da imamo barem isti pristup ili jednak pristup kao i druge zemlje, mislim da je pošteno - poručio je Vučević i dodao da sve zemlje, i Ukrajina i Gruzija i Moldavija imaju neka sprona pitanja a jedino sa Srbiju čujemo imate problem sa ovim ili onim.

- Bez Srbije ne možete da obuhvatite ceo Balkan - istakao je on i dodao da je nacionalni interes svih na Balkanu napredak na putu ka EU.

Na panelu organizovanom u okviru dvodnevne međunarodne konferencije povodom šestogodišnjice od potpisivanja Prespanskog sporazuma, govorio je i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i nekadašnji premijeri Grčke Jorgos Papandreu, Severne Makedonije Vlado Bučkovski, i ministar spoljnih poslova Albanije Iglji Hasani.

Šefovi država, evropski komesari, akademici iz Evrope, bivši šefovi država i stručnjaci će na Međunarodnoj konferenciji za mir i održivi razvoj, koju organizuju Institut Aleksis Cipras i Fondacija Zoran Zaev, razgovarati o budućnosti Evrope nakon evropskih izbora, procesu integracije Zapadnog Balkana, geopolitičkim dešavanjima u istočnom Mediteranu, mirnom rešavanju sporova i suočavanju sa klimatskom krizom. Prespanski sporazum potpisan je 17. juna 2018. godine, čime je okončan 27-godišnji spor o imenu Makedonije koja je, u skladu sa dogovorom Skoplja i Atine, dobila novo ime - Severna Makedonija.

(Republika/Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (16)

Loading
Anja

17.06.2024 22:19

Ako se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine onda bi trebalo na isti način i Srbije a ne dvostruki standardi EU.

Ana

17.06.2024 22:19

Miloš sve pravedno govori.

Ana

17.06.2024 22:21

Vicevic je pametan čovek i milina je slušati ga.

Binče

17.06.2024 22:22

Ako kineski predsednik može da poseti Francusku zašto se za isto osuđuje Srbija?!