VAŽAN DOGAĐAJ: VUČEVIĆ danas u ATINI na šestogodišnjicu PRESPANSKOG SPORAZUMA! Ovo su učesnici i tačke konferencije

Autor:

Vesti

17.06.2024

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaev i Cipras kao glavni govornici!

VAŽAN DOGAĐAJ: VUČEVIĆ danas u ATINI na šestogodišnjicu PRESPANSKOG SPORAZUMA! Ovo su učesnici i tačke konferencije

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODNA MILJEVIĆ

U Atini danas počinje dvodnevna medjunarodna konferencija koja se organizuje povodom šestogodišnjice od potpisivanja Prespanskog sporazuma, a na kojoj će učestvovati i premijer Srbije Miloš Vučević.

Vučević će učestvovati na panelu "Perspektiva pristupanja Zapadnog Balkana i njegov značaj za budućnost Evrope: Da li smo u periodu stagnacije ili stvaranja novog zamaha?", a pored predsednika Vlade Srbije na istom skupu će se, između ostalih, obratiti i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i albanski premijer Edi Rama.

Vučević će, kako se očekuje, prethodno imati sastanak sa Lajčakom. Šefovi država, evropski komesari, akademici iz Evrope, bivši šefovi država i stručnjaci će na Međunarodnoj konferenciji za mir i održivi razvoj, koju organizuju Institut Aleksis Cipras i Fondacija Zoran Zaev, razgovarati o budućnosti Evrope nakon evropskih izbora, procesu integracije Zapadnog Balkana, geopolitičkim dešavanjima u istočnom Mediteranu, mirnom rešavanju sporova i suočavanju sa klimatskom krizom.

Na konferenciji će biti održano više panel diskusija, uključujući panel na kojem će Zaev i Cipras odgovarati na pitanja u vezi sa Prespanskim sporazumom. Kako je najavljeno, generalni sekretar UN Antonio Gutereš obratiće se učesnicima putem video poruke uoči uručenja Prespanske nagrade specijalnom izaslaniku UN u pregovorima Metjuu Nimicu za doprinos Prespanskom sporazumu. Prespanski sporazum je potpisan 17. juna 2018. godine, čime je okončan 27-godišnji spor o imenu Makedonije koja je, u skladu sa dogovorom Skoplja i Atine, dobila novo ime - Severna Makedonija.

Cipras i Zaev su pre nekoliko dana u zajedničkoj kolumni ocenili da je Prespanski sporazum dokazao da, i kada je težina istorije velika, gde ima volje, ima i načina, ali su istovremeno primetili da u proteklih šest godina nije zabeležen nijedan događaj kome su se nadali i u tom kontekstu spomenuli blokiranje procesa pristupanja Severne Makedonije EU, prvo od strane Francuske, a poslednjih godina od Bugarske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Ana

17.06.2024 08:43

Ucesce Srbije od ogromnog znacaja.

Ana

17.06.2024 08:44

Puno uspeha Vucevicu u Atini.

Luka

17.06.2024 08:44

Borba se nastavlja pred nama je još puno posla

Ana

17.06.2024 08:45

Vazan dogadjaj za Srbiju, puno uspeha.