VUČIĆ: Od Beograda do Subotice za sat i 10 minuta

Autor:

Vesti

07.06.2024

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voz ima kapacitet od 250 mesta i dugačak je 103 metra, a može razviti brzinu do 200 kilometara na sat.

VUČIĆ: Od Beograda do Subotice za sat i 10 minuta

Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje danas na predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza - Soko, rekao je da će se od Beograda do Subotice brzim vozom stizati za sat i deset minuta i da bi ovim vozom na toj pruzi trebalo da se ide najkasnije od 1. decembra.

 Voz ima kapacitet od 250 mesta i dugačak je 103 metra, a može razviti brzinu do 200 kilometara na sat. Takođe napravljeni su tako da odgovaraju lokalnim kulturološkim karakteristikama.

Na pitanje koliko imamo ovakvih kompozicija, Vučić je kazao da je za sada naručeno pet elektromotornih vozila iz Kine.

- Naručili smo pet elektromotornih vozila iz Kine i poslednji po ugovoru treba da dođe po ugovoru 31. decembra 2025. Radićemo testove za prugu Beograd Subotica već u septembru i najkasnije od 1. decembra, ako završimo prugu do tada, a završićemo, vozićete se ovim vozom Beograd-Subotica. Na svaka dva sata će ići brzi voz. On ima prvu i drugu klasu 45 mesta u prvoj, 197 u drugoj, ali prva klasa izgleda nestvarno", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će se od centra Beograda do centra Subotice stizati za sat i deset minuta.

"Ne postoji prevoz kojim to možete da postignete. Nadam se da će u Subotici da urade svoj posao, da obezbede prevoz do Palića i drugih mesta. Ovo će i za Vrbas da bude važno", rekao je Vučić i dodao:

- Nikada nismo imali u poslednjih 30, 40 godina neku liniju koja je imala putnika toliko kao Beograd-Novi Sad danas. Železnice postaju sve važnije i biće najvažnije prevozno sredstvo, oživeli smo železnicu, uvozimo najkvalitetnije vozove. Najkvalitetnije i najlepše vozove uvozimo, nadam se da ćemo uskoro i da ih pravimo. Zahvaljujem se kineskoj kompaniji CRRC koja je najverovatnije najkvalitetnija koja je radila u Srbiji, neverovatno je kako rade.

Ceremniji prisustvuju i Goran Vesić - ministar saobraćaja, građevinarstva i infrasrukture, Aleksandar Šapić - kandidat za gradonačelnika Beograda, kao i Jelena Tanasković V.D. infrastruktura železnica Srbije.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Mila

07.06.2024 13:49

Srbija je dosanjala svoje snove,dobijamo savremenu zeleznicu koja ce spojiti brojne gradove i olaksati gradjanima putovanje

Veljko M

07.06.2024 14:01

O ovome smo za vreme bivše vlasti samo mogli da sanjamo.

Vladeta

07.06.2024 14:08

Nekada smo o ovakvim vozovima u Srbiji mogli samo sanjati!

Tomislav

07.06.2024 14:10

Subotica će postati turistička destinacija sa još većim mogućnostima!