PRETI LI SRBIJI REPRIZA OBRENOVCA IZ 2014. GODINE?! U Evropi kiša stala, ogromni nanosi vode krenuli ka nama, evo gde se očekuje NAJJAČI UDAR!

Autor:

Vesti

18.09.2024

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremne poplave opustošile centralnu Evropu, u Srbiji vodostaj Save i Dunava počeo da raste

PRETI LI SRBIJI REPRIZA OBRENOVCA IZ 2014. GODINE?! U Evropi kiša stala, ogromni nanosi vode krenuli ka nama, evo gde se očekuje NAJJAČI UDAR!

Foto: www.profimedia.rs

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi, raste vodostaj Dunava i u našoj zemlji. Naša korita su faktički bila prazna, tako da ne očekujemo veće probleme, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, nadovezujući se na ranije prognoze RHMZ-a.

Da li ciklon Boris može doneti opasnost i za našu zemlju i kakvo nam vreme predstoji, odgonetnuo je i meteorolog Slobodan Sovilj, koji je u svom gostovanju na Kurir televiziji govorio o ovoj gorućoj temi.

- Ovaj ciklon koji je napravio dosta problema Srednjoj Evropi, trenutno je u fazi slabljenja, tako da u tim krajevima dolazi do razvedravanja, pa narednih nedelja neće biti padavina. Kada je reč o našoj zemlji, padavine očekujemo na zapadu, ali i na jugu, Srbije i one će biti u vidu kratkotrajnih lokalnih pljuskova, popraćene grmljavinom. Međutim, to nije količina padavina koja dostiže upozoravajuće nivoe. U suštini, situacija je u praćenju, dobro je sa ovog aspekta što su naša korita bila prazna, i onda je lakše da te velike vode prebrodimo na pravi način. U svakom slučaju, dobra je vest da u tim krajevima neće biti daljih padavina - rekao je Sovilj za Kurir TV.

Premijer rekao da nema mesta panici

Republika

Foto: Tanjug/TADEJ KREFT

"Ne očekujemo veće probleme"

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas, nakon sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, da država pažljivo prati situaciju sa vodostajem reka u zemljama Centralne Evrope i navodi da se u Srbiji pik vodostaja na rekama očekuje između 24. i 26. septembra.

On je dodao da ne očekuje da će doći do dramatičnih situacija i poručuje da nema mesta panici.

- Procena Srbijavoda i Vojvodinavoda je da će taj pik trajati sedam dana. Da podsetim, 2013. kada je bio veći vodostaj Dunava, kada je Dunav imao poslednji put viši vodostaj u našoj državi, pik je trajao 14 dana. Ovo je nešto kraći pik i to bi trebalo da nam nagovesti da ne očekujemo veće probleme - rekao je premijer. 

Kako je rekao meteorolog Sovilj, u Srbiji se vraćaju temperature između 20 i 25 stepeni, a početkom naredne nedelje biće i do 28.

- Ova situacija je mogla da se prognozira, a naše službe su tri-četiri dana ranije izdala upozorenja na izuzetno obilne padavine, a zahvaljujući tom sistemu, ta informacija je došla do ljudi. Ove poplave u Evropi su odnele pojedine žrtve, ali svakako daleko manje nego u nekim prethodnim decenijama na slične situacije, kada ovakvih sistema za ranije upozorenje nije bilo. - zaključio je meteorolog.

Talas blizu granice vanredne odbrane od poplava

Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ, kaže za "Blic", da je zbog velikih padavina na području srednje Evrope jako veliki porast Dunav, veliki su proticaji i štete su užasne, ima, nažalost, i poginulih. Neke reke su kod njih dostigle i prevazišle istorijske maksimume.

- Kod njih je kiša stala, ovaj talas se kreće ka nama. Na našem delu toka ući će sve stanice od Bezdana do Novog Sada u redovnu odbranu od poplava. Prema našim proračunima, prva stanica na ulazu ulazi u redovnu odbranu, to je prvi stepen odbrane, tokom 19. septembra, kod stanice Apatin i Novi Sad prelaz će biti 20. septembra, a kod Bogojeva i Bačke Palanke oko 21. septembra. Što se tiče nizvodnog dela, Zemun, Pančevo, Smederevo, i niže ka Gradištu, tu se ne očekuje da će preći granicu redovne odbrane od poplave jer će izgleda rad hidroelektrane Đerpad, ispuštanjima i manevrisanjem u dogovoru sa kolegama iz Rumunije, uticati da nizvodni tok ne bude kao uzvodni – kaže Dejan Vladiković.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Poplave u Obrenovcu 2014. godine

Prema njegovim rečima, talas će nastaviti i od 23 i 24. septembra će se približiti granici vanredne odbrane od poplava, ali je neće prevazići! Vrh talasa se očekuje oko 23. septembra, kod Bogojeva 25. septembra, kod Novog Sada 26., i Zemuna 27. septembra.

- Napomena za ovaj talas je što su kiše stale, ogromna voda ide dalje. Pošto su u okviru ciklona "Boris" bile jake snežne padavine i velika količina snega je jako rano već u Alpima, on će se topiti narednih dana i to će usporiti opadanje ovog talasa. Dakle, ovaj talas će biti malo produžen zbog snega. Jako je bitno da slike koje smo viđali ne mogu da se ponove, jer su iznad nas padavine bile jako male u odnosu na Evropu, čak simbolične. Kod njih je palo za četiri do pet dana od 100 do 300 mm, a kod je bilo 10 puta manje kiše – objasnio Dejan Vladiković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading