EKSTREMNE POPLAVE IZ EVROPE STIŽU U SRBIJU OVOG DATUMA! RHMZ popalio alarme, DUNAV DONOSI BUJICU - potopiće sve pred sobom

Autor:

Vesti

16.09.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nivo Dunava u vratolomnom rastu, prerašće sve granice odbrane od poplava

EKSTREMNE POPLAVE IZ EVROPE STIŽU U SRBIJU OVOG DATUMA! RHMZ popalio alarme, DUNAV DONOSI BUJICU - potopiće sve pred sobom

Foto: Republika

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da će na Dunavu vodostaji narednih dana biti u većem porastu.

Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod Bezdana 19. na 20. septembar, kod Apatina 20. na 21. septembar, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21. na 22. septembar, sa tendencijom daljeg porasta.

RHMZ je najavio da će se hladno vreme sa kišom zadržati još danas, sa maksimalnom temperaturom od 13 stepeni na severozapadu do 19 stepeni na jugu i jugoistoku.

Više padavina očekuje se u Vojvodini i delovima zapadne Srbije i to od 20 do 40mm za 24 sata. 

Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina, a od sutra postepeno toplije.

Mađarska u ozbiljnom problemu

U Mađarskoj je danas, zbog obilnih padavina koje zapadnoj i istočnoj Evropi donosi ciklon Boris, na snagu stupilo upozorenje na poplave trećeg stepena duž svih sektora Dunava u Budimpešti, a mađarski premijer Viktor Orban sazvao je rano jutros sastanak operativnog tela koje je odgovorno za zaštitu od poplava.

Utvrđeni su hitni zadaci i odobreni planovi za zaštitu od poplava u narednim danima, saopštio je orbanov portparol Bertalan Havaši, a prenosi agencija MTI.
Orban je potvrdio da su iskorišćeni svi tehnički i finansijski resursi koji su potrebni za zaštitu od poplava.

Republika

Foto: Printscreen/Facebook

Poplave u Mađarskoj

Eksperti za upravljanje vodnim resursima sproveli su tokom vikenda niz zaštitnih mera, objavio je na Fejsbuku gradonačelnik mađarske prestonice Gergelj Karačonj.

On je juče rekao da je jedna od najvažnijih mera zatvaranje Peštanskog i Budimskog donjeg keja od večeras u 20 sati i istakao da sva vozila parkirana na tom prostoru moraju što pre biti uklonjena. 

Najnovije prognoze ukazuju da će vodostaj Dunava u drugoj polovini ove nedelje dostići maksimum od preko osam metara.

Ciklon Boris doneo je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je poginulo najmanje sedam ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading