NAJGORA SITUACIJA SE OČEKUJE KOD ŠAPCA! Premijer Vučević o nadolazećim poplavama: Pik vodostaja trajaće sedam dana

Autor:

Vesti

16.09.2024

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ovo je nešto kraći pik i to bi trebalo da nam nagovesti da ne očekujemo veće probleme"

NAJGORA SITUACIJA SE OČEKUJE KOD ŠAPCA! Premijer Vučević o nadolazećim poplavama: Pik vodostaja trajaće sedam dana

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODNA MILJEVIĆ

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas, nakon sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, da država pažljivo prati situaciju sa vodostajem reka u zemljama Centralne Evrope i navodi da se u Srbiji pik vodostaja na rekama očekuje između 24. i 26. septembra.

On je dodao da ne očekuje da će doći do dramatičnih situacija i poručuje da nema mesta panici.

- Procena Srbijavoda i Vojvodinavoda je da će taj pik trajati sedam dana. Da podsetim, 2013. kada je bio veći vodostaj Dunava, kada je Dunav imao poslednji put viši vodostaj u našoj državi, pik je trajao 14 dana. Ovo je nešto kraći pik i to bi trebalo da nam nagovesti da ne očekujemo veće probleme - rekao je premijer. 

Ocenio je da će nešto izazovnija situacija biti na prvom delu toka Dunava kroz Srbiju, od Bezdana do Slankamena, dok od Slankamena pa nizvodno prema Beogradu i Đerdapu stručne državne službe ne očekuju veće probleme. 

- Ono što sada jeste prednost tiče se sušnog perioda koji smo imali iza nas - gotovo dva i po meseca bez kiša i energetskih kapaciteta koji se tiču hidroelektrana su prazniji i dobro će doći ovaj povećan dotok voda. Ali ostaje da pažljivo pratimo ono što se dešava, pre svega na ovom gornjem toku reke Dunav u ulasku u našu državu - rekao je Vučević.

Ponovio je da će nešto veći vodostaj biti na Dunavu, dok se oko reke Save očekuje nešto izazovnija situacija kod grada Šapca, ali ističe da situacija ne bi trebalo da ugrožava normalan život.

- Tako da ne očekujemo ni ugrožavanja imovine, ni ugrožavanja ljudskih života - zaključio je Vučević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading