HRVATIMA KLECAJU KOLENA OD STRAHA: Nivo reka ide u nebesa, SLEDI KATASTROFA?

Autor:

Svet

17.09.2024

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhunac vodenog talasa komšiluk dočekuje sa branama i džakovima

HRVATIMA KLECAJU KOLENA OD STRAHA: Nivo reka ide u nebesa, SLEDI KATASTROFA?

Foto: Tanjug/KG PSP Photo via AP

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj, a idućih dana očekuje se dolazak novog vodenog talasa i rast vodostaja Mure, Drave i Dunava.

Vrhunac vodenog talasa očekuje za sedam do deset dana, a vodostaj Dunava bi mogao da bude izuzetno visok i uz njega se koncentriše odbrana od poplava, prenosi HRT.

"Vrh vodnog talasa na izlaznom profilu iz Mađarske bi trebao da bude u ponedeljak, 23. septembra, znači onda bi verovatno dan posle došao na područje Hrvatske. Očekujemo da će vodostaj biti na vodomeru Batina na nivou 700 centimetara", izjavio je načelnik Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda Mario Spajić.

Kako navodi HRT, prvo na udaru je vikend-naselje Zeleni otok kod Batine, u nebranjenom području, čiji se stanovnici pripremaju i na više vodostaje od prognoziranih.

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld.

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir.

Nakon što je u poslednjih nekoliko dana u Donjoj Austriji palo pet do šest puta više od uobičajene količine mesečnih padavina, kiša je prestala, a prema najavama meteorologa, od danas do vikenda ne očekuju se velike količine padavina.

Hitne službe su, međutim, i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gde su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading