VUČIĆ JE TRI GODINE BIO LJUT NA MENE! Ivica Dačić o detinjstvu, zdravlju, politici... (VIDEO)

Autor: Dejan KATALINA

Vesti

16.09.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratska stranka nas je dovela u ucenjivačku policiju, a odnose s predsednikom sam izgladio 2011.

VUČIĆ JE TRI GODINE BIO LJUT NA MENE! Ivica Dačić o detinjstvu, zdravlju, politici... (VIDEO)

Foto: Republika

Gost emisije "Intervju" na Jutjub kanalu sajta Republika bio je Ivica Dačić, aktuelni ministar unutrašnjih poslova i lider SPS. On je u razgovoru s autorom i voditeljem emisije Dejanom Katalinom otvoreno, bez dlake na jeziku, pričao o detinjstvu u Prizrenu, počecima u SPS, greškama Slobodana Miloševića, zdravstvenim problemima, tajni dugotrajnog opstanka na političkoj sceni i uzroku sukoba s Aleksandrom Vučićem.

Đinđić bio na pragu Vlade

Koliko je bilo realno da Đinđić uđe u Vladu u vreme Miloševića?

- Veoma blizu. Na kraju je Đinđić rekao: "Neću ja da ulazim", ali u Vladu su ušli ljudi iz njegove stranke. Isto kao što je SPO hteo da uđe u koaliciju, pa je na kraju ušao Šešeljev SRS. Takođe mislim da je loše što tada nije napravljena koalicija socijalista i SPO. Zašto? Zato što mislim da je za državu i društvo dobro da bude političke stabilnosti. Ne vidim u tome ništa loše ako se te koalicije baziraju na zajedničkim ciljevima oko kojih možete da se usaglasite. Cilj svakoga je da ostvari ono za šta se bori. A zašta se bore stranke? Pa nećete valjda da se ponosite time što igrate u trećoj ligi?

TEŠKE DEVEDESETE

- Vučića poznajem više od 30 godina. Najveći problem među nama je napravila Demokratska stranka kad nas je prisilila da izaberemo Đilasa za gradonačelnika, a ne Vučića. Iako su mi kasnije i Tadić i Miki Rakić rekli da su pogrešili. U redu, pogrešili su, ali zbog toga je Vučić tri godine bio ljut na mene, što je i normalno. Oni nisu dali da napravimo republičku vladu ako Đilas ne bude gradonačelnik. Dakle, doveli su nas u ucenjivačku poziciju. Zbog toga sam s Vučićem bio u sukobu. Nekoliko godina nismo razgovarali. Ali prevazišli smo to. Godine 2011. sagledali smo celu situaciju i od tada su naši odnosi vrlo korektni. Imamo zajedničke ciljeve za koje se borimo. Svako ima svoje stranke, ali mislim da smo prevazišli odnose između stranaka. A svi problemi koji postoje jesu zapravo problemi u odnosima između stranaka.

Ceca u prvom, ja u osmom

Zbog vašeg uspeha vas vezuju za Žitorađu, kao i Cecu, vašu zemljakinju...

- Često se šalim s njom i kažem da smo mi školski drugovi. A oni mi kaže: "Što stalno lažeš ljude, kakvi smo mi školski drugovi?" Ja joj kažem: "Ćuti, šta te briga, ti si bila prvi razred, a ja osmi, znači da smo školski drugovi." Druga su to vremena bila. Sećam se da je tada bila manifestacija Susreti sela, na kojoj je učestvovalo 55 sela. U okviru ove kulturne manifestacije učestvovao sam u kvizu znanja, a ona se takmičila u pevanju.

Čudno da se i vi niste takmičili u pevanju?

- Tada još nisam imao tih afiniteta.

Iz ove perspektive, kad bi se vratili u devedesete, koji biste savet dali Slobodanu Miloševiću kako da izbegne svrgavanje s vlasti?

- Bio sam mlad tada i nisam se ustručavao da kažem kad mi se nešto nije sviđalo. Na primer, bio sam protiv poništavanja izbora iz 1996, kada sam izašao i čestitao pobedu opoziciji. Onda su poništili izbore, čime su uveli partiju i celu državu u krizu. Tu je bila i koalicija s JUL, koja je bila negativno tumačena u SPS. Problemi s kojima smo se kao država i narod suočavali su univerzalnijeg karaktera nego što je to direktno pitanje same vladavine Slobodana Miloševića. Imate raspad dva bloka na nivou celog sveta. Desilo se da je jedna trećina srpskog naroda ostala da živi van Srbije, iako je Srbija tužila tu Jugoslaviju, i onda imate situaciju da su Srbi u Hrvatskoj osetili da su ugroženi. Došlo je potom do rata u Bosni i Hercegovini, pa do separatizma na Kosovu... Pitanje je kako bi bilo koji srpski predsednik mogao da se ponaša u takvim situacijama. Ako pomažete svom narodu izvan matice, onda slede sankcije,  bombardovanje. Mislim da bi mnogi, da su bili na Miloševićevom mestu, postupili isto.

Imam potvrdu da sam sladak

Bavljenje politikom deluje kao stresan posao. Imate problema s dijabetesom, da li je to povezano sa stresom koji se u vama nagomilava svih ovih godina?

- Ne opterećujem se time. Mislim da je najlekovitije od svega da ne ideš kod doktora. Naravno da je ovo najprimitivnije, ali je u psihološkom smislu mnogo važno. Pazite, ne postoji partija koja je preživela državni udar i nastavila da postoji. Ne postoji partija koja nikome nije potrebna, a da se ovoliko dugo zadržala da bude u vlasti. Osim nas. I sve to zahvaljujući dobrim političkim odnosima, partnerstvu i ciljevima koje imam s predsednikom Vučićem. Naravno, sve to treba da isprati i vaš organizam. E tako ja imam problema sa šećerom. Ali, dobro, tešim se da imam zvaničnu potvrdu da sam sladak.

RANO JE ZA PENZIJU

Jeste li razmišljali o penziji i šta ćete raditi kad se penzionišete?

- Ako odem u penziju s mesta ministra policije, uz beneficirani staž kao policajac, onda bih mogao da odem za nekoliko godina.

Da li političari ikad odu u penziju dok ih ne nateraju glasači?

- E, to se onda radi o prisilnoj penziji. Onaj koji je prava vrednost nikad ne ide u penziju. On samo promeni model funkcionisanja i način delovanja. Što se mene tiče, imam 58 godina i još mi je rano za penziju.

Slučajno rođen u Prizrenu

Sigurno znate onu pesmu od Luisa "U tvome oku slike su jasne". Kakve su slike kad se setite ranog detinjstva?

- Moj otac je milicioner, iz sela Pretrešnja kod Blaca, a posao je dobio u Prizrenu, gde sam i rođen. Živeli smo u selu Žur, koje je kasnije bilo sedište albanskog separatističkog pokreta. Godinu dana nakon mog rođenja izbila je epidemija žutice ili šarlaha, pa su milicioneri dobili mogućnost da dobiju prekomandu. Moj otac je izabrao mesto najbliže rodnom kraju - Žitorađu. Tako da se uopšte ne sećam svog detinjstva u Prizrenu. Kasnije sam, jer me je interesovalo, obišao Prizren. Da su oni bili svesni da sam rođen u Prizrenu i živeo tamo, mislim da bi me odmah skembali.

Ceo intervju možete pogledati na Jutjub kanalu sajta Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading